Marc Marginedas desvela per fi els sis mesos del seu segrest a Síria

"Has entrat dues vegades abans a Síria i t'ha sortit bé; però ara et matarem", va sentir el periodista al ser segrestat

Portada del ’Más Periódico’ d’aquest diumenge amb les eines de treball de Marginedas.

Portada del ’Más Periódico’ d’aquest diumenge amb les eines de treball de Marginedas.

1
Es llegeix en minuts

"Has entrat dues vegades abans a Síria i t'ha sortit bé; però ara et matarem". Marc Marginedas, el reporter de guerra d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA, va sentir aquesta temible amenaça el setembre del 2013 just al constatar que passava a ser un home segrestat per l'Estat Islàmic. El seu captiveri es va allargar gairebé sis mesos, en què va compartir cel·la, durant bona part d'aquell temps, amb una vintena de periodistes i cooperants de diversos països. Quan va ser alliberat, el març del 2014, un dels seus segrestadors li va advertir que havia de guardar silenci i no desvelar a la premsa detalls del segrest. La vida dels seus companys estava en joc.

Notícies relacionades

Ara, quan diversos d'ells han estat sàdicament decapitats i la resta alliberats, Marginedas trenca el silenci i revela finalment detalls d'un captiveri cruel, carregat de violència, privacions de tot tipus i situacions extremes. El primer capítol es publica aquest diumenge, al suplement Més Periódico, i aquí el reporter narra el moment en què va ser capturat pels gihadistes. Els altres quatre episodis apareixeran al llarg de la setmana a la secció d'Internacional i configuren en conjunt un relat palpitant sobre la vida sota el terror que imposaven uns guardians despietats i psicopàtics, encapçalats pel britànic mundialment conegut com a Jihadi John, o John el gihadista.

La narració és, al capdavall, un homenatge a uns companys perduts per sempre, James FoleySteven SotloffDavid HainesAlan Henning Peter Kassig, amb qui Marginedas va congeniar i va compartir uns mesos que, per bé i per mal, mai podrà oblidar. Junts van patir la que és probablement la crisi d'ostatges més greu dels últims temps.