NOVES RESTRICCIONS

París, en «alerta màxima», es desperta sense els seus bars

El tancament dels pubs i tavernes suposa una nova patacada per al sector, obligat a tancar a les 22.00 h des del 28 de setembre passat

Bistrots i restaurants continuen oberts sota un estricte protocol sanitari

zentauroepp55288664 people walk by a closed bar  in paris  tuesday oct  6  2020 201006163243

zentauroepp55288664 people walk by a closed bar in paris tuesday oct 6 2020 201006163243 / Lewis Joly

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

Ni aperitiu ni ‘happy hours’, París, «zona d’alerta màxima», s’ha despertat aquest dimarts sense els seus bars, obligats a tancar durant dues setmanes davant la forta incidència de la Covid-19 a la capital. Les cadires i taules s’apilen a l’interior dels establiments, una lúgubre imatge que recorda inevitablement els mesos de confinament. 

«Amb la que està caient a un no li queden ganes d’anar enlloc», sospira una jubilada asseguda al costat d’una amiga a la terrassa d’un bistrot parisenc. Per ara, els restaurants i els establiments que exerceixen una activitat de restauració estan exempts de les noves restriccions. Això sí, a condició de respectar un nou protocol sanitari reforçat: les taules, amb un màxim de sis comensals, han d’estar separades per un metre de distància, l’ús de la mascareta és obligatori entre plat i plat, tots els clients han de deixar les seves dades per ser contactats en cas de detectar-se un focus de contagi. 

«El nostre sector no suportarà cap altre tancament»

«El tancament dels bars és una catàstrofe per al sector i tot i que els restaurants se salven, entre la mascareta, les distàncies i la por d’agafar el virus, les pròximes dues setmanes prescindiré de sortir a dinar o sopar fora», conclou la dona abans d’abaixar discretament la seva mascareta quirúrgica per prendre un xarrup d’aigua. En vista de l’estat dels bistrots i restaurants, on els clients apareixen a comptagotes, són molts els que prefereixen ja quedar-se a casa

Un policia del cos Grup de seguretat de Proximitat, munta guàrdia en un carrer de París per garantir que es compleixin les noves mesures contra la Covid-10 / THOMAS COEX (AFP)

Les pèrdues econòmiques són incalculables. «El nostre sector no suportarà cap altre tancament. Abans de final d’any, el 30% dels bars, hotels, restaurants, discoteques i empreses de càtering de París i la regió de l’Illa de França, corren el risc de tancar», va alertar Roland Héguy, president de la Unió d’Oficis i Indústries de l’Hostaleria, fa una setmana al diari ‘Le Parisien’, tement fortes restriccions per a tot el sector. 

La clausura temporal dels bars suposa una nova patacada per als pub i tavernes parisenques, subjectes, des del passat 28 de setembre, a un restringit horari: a partir de les 22.00 h havien d’abaixar les seves persianes. La mesura, decretada pel Ministeri de Sanitat, va aixecar ampolles en el consistori parisenc. «¿Com podem entendre que, d’una banda, hi hagi una relaxació del protocol sanitari a les escoles i que, per una altra, a París els bars hagin de tancar a les 10 de la nit?», es va indignar llavors l’alcaldessa de la metròpolis, Anne Hidalgo.

Forta incidència del virus entre la població de 20 a 30 anys

Malgrat la seva indignació, els bars de la capital francesa no van tenir més remei que respectar la normativa. Donada l’acceleració de l’epidèmia i tenint en compte la taxa d’incidència del virus entre la població de 20 a 30 anys, clientela principal dels bars parisencs, amb més de 500 positius per cada 100.000 habitants a la regió de l’Illa de França, sembla que la mesura no va donar cap fruit. «De poc serveix imposar un horari quan a l’interior dels bars és impossible respectar la distància social i les mascaretes desapareixen [...] No volíem admetre-ho, però sabíem que els bars haurien de tancar de nou –resumeix Adrien, d’uns trenta anys i client habitual d’un pub irlandès a dos passos de la plaça de la Bastille–. Ara les cerveses ens les haurem de prendre a casa».

Notícies relacionades

Així doncs, després de superar durant diversos dies consecutius els llindars màxims establerts pel Govern per decretar l’«alerta màxima» –la taxa d’incidència de la malaltia (250 per 100.000 habitants en 7 dies), la seva incidència entre els més grans (100 per 100.000 habitants) i la taxa d’ocupació dels serveis de reanimació (30% d’ucis ocupades per pacients de Covid-19)–, París no té més remei que acatar les noves restriccions

Els parisencs es veuran privats de l’aperitiu i dels convits a les barres dels bars durant els pròxims quinze dies. Per ara, hauran de conformar-se amb els bistrots i adaptar-se a les noves normes i limitacions, a l’espera d’una treva que posi fre a l’acceleració dels contagis per Covid-19 a París.