política migratòria

Trump retalla la quota de refugiats admesos als EUA a un mínim rècord

A un mes de les eleccions presidencials, el mandatari ha fixat en 15.000 la quota de persones refugiades per al 2021, quan amb Obama era de 100.000

zentauroepp55213136 ame8600  san pedro sula  honduras   01 10 2020   ciudadanos 201001205735

zentauroepp55213136 ame8600 san pedro sula honduras 01 10 2020 ciudadanos 201001205735 / Jose Valle

2
Es llegeix en minuts
Afp

El Govern de Donald Trump ha anunciat una nova reducció de la quota de refugiats admesos als Estats Units amb un límit de 15.000 persones el 2021, un mínim històric amb què busca enfortir la seva dura política migratòria de cara a l’elecció presidencial del novembre. El Departament d’Estat va fer aquest anunci dimecres a la nit, mitja hora abans de l’inici de l’any pressupostari del 2021 l’1 d’octubre, respectant al límit el termini establert per la llei.

En els pròxims 12 mesos, un màxim de 15.000 refugiats podran ser admesos al país –llevat que hi hagi un canvi de govern– davant els 18.000 refugiats autoritzats l’any previ. La xifra va caure al seu nivell més baix i representa una ínfima quantitat respecte a les 100.000 persones acollides anualment durant el Govern del president anterior, el demòcrata Barack Obama.

El republicà Trump, que aspira a un segon mandat i que ha fet de la lluita contra la immigració una de les seves prioritats, ja va suspendre les admissions de refugiats durant mesos aquest any, amb el pretext de la pandèmia de la Covid-19. Al presentar la mesura, el Departament d’Estat ha argumentat que els Estats Units busquen ajudar els refugiats «el més a prop possible de les seves llars», perquè puguin tornar.

Persones desplaçades

«Centrant-nos en primer lloc a posar fi als conflictes que comporten els desplaçaments i subministrant una ajuda humanitària a l’estranger per protegir i ajudar les persones desplaçades, podem prevenir els efectes desestabilitzadors d’aquests desplaçaments als països afectats i els seus veïns», ha afirmat en un comunicat.

Els defensors dels refugiats havien suplicat al Govern de Trump que augmentés les admissions, davant els conflictes mundials i la nova inestabilitat que va originar la pandèmia. «L’acció del president és decebedora però no sorprèn», ha dit d’Eric Schwartz, president de Refugees International. «És part d’una estratègia general d’alarmisme i denigració dels refugiats», ha afegit Schwartz, que va estar a càrrec de la política de refugiats sota el mandat d’Obama.

Postura feble 

Notícies relacionades

Manar Waheed, de la Unió Nord-Americana per les Llibertats Civils (ACLU), ha assenyalat que Trump intentava polvoritzar els sistemes d’immigració «per detenir-los i assegurar que els immigrants negres i morenos no tinguin refugi a la nostra nació».

El candidat demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, es va comprometre a augmentar el nombre de refugiats admesos a 125.000, al·legant que la recepció de persones perseguides forma part dels valors nord-americans.  La campanya de Trump va publicar anuncis en els quals s’afirmava que la postura de Biden sobre els refugiats mostrava que era «feble» i que arribarien persones de llocs «perillosos».