POLÈMICA A BRUSSEL·LES
L'Eurocambra torna la pressió sobre el fons de recuperació als Vint-i-set
El seu president, David Sassoli, rebutja les acusacions de bloqueig i demana «voluntat» als líders de la UE per arribar a un acord

zentauroepp55208737 european parliament president david sassoli arrives for the 201001195409 /
No era a l’agenda de la cimera que els líders de la Unió Europea celebren aquest dijous i divendres a Brussel·les però el president del Parlament Europeu, David Sassoli, no ha desaprofitat l’oportunitat de reprovar davant els Vint-i-set les advertències que el possible retard a l’entrada en funcionament del nou fons de recuperació de 750.000 milions d’euros, destinat a alleujar els països més colpejats per la pandèmia com Espanya o Itàlia, es deu a les exigències de l’Eurocambra en el nou pressupost. «Vull ser molt clar, perquè alguns missatges que s’estan enviant són totalment inacceptables: El Parlament no està bloquejant res», ha avisat.
El socialista italià ha recordat que el Parlament Europeu ha fet «moltes concessions» en la negociació del nou marc pressupostari per al període 2021-2027 i que el retard en la negociació no es deu a ells sinó que el Consell no ha presentat cap contraproposta fins ara. «Les nostres demandes van en interès dels ciutadans europeus. No per generar problemes. Si hi ha voluntat política, es pot arribar ràpidament a un acord polític. Si es vol, en cinc minuts es tanca», ha insistit.
L’Eurocambra reclama la creació de nous recursos propis amb què nodrir els comptes europeus, un mecanisme per tallar l’aixeta als ajuts europeus en cas de vulneració de l’estat de dret que estigui «a l’altura dels nostres valors» i un augment de la despesa en partides com el programa Erasmus+ perquè «no és possible que un programa tan important que genera sentiment de ciutadania es vegi penalitzat».
Divisió entre els governs
Notícies relacionadesEls obstacles, no obstant, no són només a l’Eurocambra. Perquè la negociació tingui èxit cal acabar de polir i aprovar els quatre grans elements acordats al juliol: el pressupost, el nou fons anti-Covid, l’augment del sostre de recursos propis per permetre a la Comissió Europea emetre deute amb què finançar el fons i que ha de ser aprovat per tots els Estats membres, i el mecanisme per condicionar els ajuts al respecte de l’estat de dret que malgrat l’ampli recolzament aconseguit per la presidència alemanya a la seva proposta de compromís divideix, per diferents motius, als governs europeus.
«Tenim una crisi ara a Europa i el fons hauria d’estar disponible el més ràpid possible. No és possible frenar el ritme amb debats sobre l’estat de dret», s’ha queixat abans de la cimera el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, el més crític juntament amb Polònia. «Hi ha una proposta alemanya que no és prou bona», ha respost a la seva arribada a la cita l’holandès Mark Rutte, que reclama un instrument més exigent.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Presumpta administració deslleial Els Mossos confisquen documents i joies als marmessors de Pere Mir
- Infraestructures Renfe prepara 9.000 trajectes en bus per al tall de Rodalies entre El Prat i Vilanova de l'1 al 4 de maig
- Educació a Catalunya Més del 40% d’aspirants a estudiar Magisteri a Catalunya no aproven les proves d’accés
- Crisi elèctrica Illa compareixerà el dimarts al Parlament per donar detalls sobre l'apagada
- MOBILITAT Controls a les carreteres gironines pel pont de l’1 de maig
- ENERGIA La presidenta de Red Eléctrica apunta a les elèctriques per l’apagada i descarta dimitir perquè a la seva xarxa «res va fallar»