crisi a l'exrepublica soviètica

La nobel de literatura i opositora bielorussa Alexiévitx surt del seu país

L'entorn de l'escriptora afirma que s'ha desplaçat a Alemanya per seguir un tractament mèdic

zentauroepp55158803 minsk  belarus   09 09 2020    file    belarussian writer  j200928174302

zentauroepp55158803 minsk belarus 09 09 2020 file belarussian writer j200928174302 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
El Perióidico

La nobel de literatura del 2015 i membre del presídium del Consell Coordinador per al traspàs pacífic del poder a Bielorússia, Svetlana Alexiévitx, ha viatjat a Alemanya per rebre tractament mèdic, ha informat avui el seu entorn, segons el portal de notícies Svoboda, i així es desmenteixen els rumors que hagi abandonat el país.  El mes de setembre passat, l’escriptora va denunciar haver sigut intimidada per desconeguts que la van assetjar per telèfon i fins i tot a través de l’intèrfon de casa seva. Diplomàtics europeus van acudir llavors al seu domicili per recolzar-la.

Alexiévitx havia d’haver anat al metge fa dos mesos, però no va poder per la pandèmia de coronavirus i els esdeveniments polítics a Bielorússia, han indicat les fonts, que han insistit que la nobel té previst tornar a Bielorússia d’aquí a un mes i que no deixa la seva activitat com a membre del Consell Coordinador

Per la seva banda, la seva ajudant, Tatiana Tiúrina, ha dit al portal d’informació independent Tut.by que Alexiévitx no ha abandonat Bielorússia per sempre.  «Res d’això; ha viatjat per assumptes privats. Té reunions en agenda, una fira de llibres a Suècia i a [l’illa italiana de] Sicília rebrà un premi», ha detallat Tiúrina.  Ha recalcat que el viatge de la nobel no té res a veure amb el procés penal obert a Bielorússia contra el Consell Coordinador, sinó que es deu a «assumptes personals i literaris».  «Aquesta és la seva vida normal; simplement no podia marxar durant gaire temps per la seva salut. ¿Quan tornarà? Tot depèn de com es desenvolupin els esdeveniments aquí [a Bielorússia] i del seu benestar», ha afegit. 

Detinguts o a l’exili

Dels set membres del presídium només Alexiévitx i el sindicalista Serguéi Dilevski estan en llibertat a Bielorússia, ja que els altres es troben detinguts o a l’exili.  El passat dia 9, la nobel de literatura va afirmar que no és el Consell Coordinador sinó el país el que s’ha rebel·lat contra president de Bielorússia, Alexandr Lukaixenko.  «No preparem un cop d’Estat. Nosaltres volíem impedir la fractura del país, volíem que comencés un diàleg en la societat», va destacar l’escriptora en una crida publicada en la pàgina web del Pen-Center bielorús. 

Notícies relacionades

L’onada de protestes a l’antiga república soviètica va esclatar després dels comicis del 9 d’agost, en els quals la Comissió Electoral va atribuir a Lukaixenko, en el poder des de fa 26 anys, un 80,1% dels vots, i a la seva i líder opositora, Svetlana Tikhanóvskaia, només el 10%. El resultat és rebutjat com a fraudulent per l’oposició i no és reconegut per Occident. 

 

Temes:

Bielorússia