REFERÈNDUM

Àmplia victòria a Suïssa per mantenir la lliure circulació amb la UE

La majoria de l'arc parlamentari suís, inclosos els socialistes, demanava votar en contra d'aquesta proposta en la consulta

zentauroepp54218521 leyen200723121945

zentauroepp54218521 leyen200723121945 / POOL

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els suïssos han votat a favor de mantenir la lliure circulació de persones amb la Unió Europea (UE), en una jornada de referèndums en què també van aprovar dues setmanes de permís de paternitat per als homes, la compra d’avions per a la seva Força Aèria i que els llops continuïn protegits davant els caçadors.

En una jornada on la participació va fregar el 60%, molt per sobre de la mitjana d’anteriors plebiscits, els suïssos van rebutjar per un 61,71 % de vots la proposta conservadora d’acabar el 2021 amb l’acord de lliure circulació firmat per Berna i Brussel·les el 1999, en vigor des de 2002.

La Unió Democràtica del Centre (UDC) –formació més votada en les eleccions parlamentàries de 2019, però amb només un 25% dels escons del Legislatiu– proposava acabar amb aquest pacte per considerar que ha perjudicat els treballadors nacionals de més edat en favor d’immigrants joves procedents de la UE.

La majoria en contra

La majoria de l’arc parlamentari suís, inclosos els socialistes, demanava votar en contra d’aquesta proposta en el referèndum i advertia que l’acord de 1999 estava vinculat a altres amb la UE en matèria agrícola, comercial, científica, de transports i aviació civil, per la qual cosa podria posar-se en perill la relació amb un mercat al qual Suïssa dirigeix la meitat de les seves exportacions.

Tot i que la majoria del país va votar per mantenir la lliure circulació, incloses zones amb àmplia presència de treballadors de la UE com Basilea o Ginebra, l’opció contrària va vèncer a algunes àrees rurals de llengua germànica i al cantó italoparlant de Ticino, tradicionalment euroescèptic.

Von der Leyen ho celebra

Notícies relacionades

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha celebrat la notícia.  «Dono la benvinguda a aquest resultat. Veig això com un senyal positiu per continuar consolidant i aprofundint la nostra relació», va declarar la cap de l’Executiu comunitari en un comunicat després de conèixer-se que la majoria dels suïssos han rebutjat la proposta dels conservadors d’acabar el 2021 amb l’acord que, en aquest sentit, van firmar Berna i Brussel·les el 1999.

Aquest resultat, segons Von der Leyen, «valida un dels pilars centrals de la nostra relació: la llibertat mútua per moure’s, viure i per treballar a Suïssa i a la Unió Europea».