RENOVACIÓ AL REGNE UNIT

El laborisme obre un nou capítol lluny de Corbyn

zentauroepp55052394 keir starmer200922122211

zentauroepp55052394 keir starmer200922122211 / STEFAN ROUSSEAU

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El Partit Laborista trenca amb l’era Jeremy Corbyn. El nou líder, Keir Starmer, demana als que van donar l’esquena al laborisme a les urnes, que facin «una nova mirada», al que sempre havia sigut el seu partit, perquè ara hi ha «un nou lideratge». Elegit el mes d’abril passat, Starmer va aprofitar aquest dimarts el discurs de tancament de la conferència anual laborista, aquest any virtual, sense aplaudiments ni ovacions, per marcar distàncies amb la rígida línia d’extrema esquerra del seu predecessor.

«Siguem brutalment honestos amb nosaltres mateixos. Quan es perd una elecció en una democràcia és perquè es mereix», va afirmar des de la ciutat de Doncaster, un d’aquests antics feus laboristes de l’anomenat red wall, que van passar en mans dels conservadors. La derrota amb Corbyn al desembre va ser la pitjor per al partit des de 1935. Els laboristes han perdut quatre eleccions seguides. «Hem atorgat als tories una dècada de poder», va lamentar Starmer. «Això significa que hem de canviar i això és el que estem fent». 

Patriotisme i seguretat nacional

En un to sobri i directe, el que ha exercit durant anys com a advocat de drets humans, no va deixar lloc a dubtes del seu patriotisme, una cosa que s’havia retret al seu antecessor. «Estimem aquest país, com l’estimeu vosaltres. Aquest és el país on he crescut i on em faré gran». Va destacar la importància de la família, la seguretat i els llocs de treball justament retribuïts. El seu partit defensarà la justícia social i recuperarà la confiança, perduda amb Corbyn, en assumptes de defensa. «Mai de la vida el laborisme anirà a una elecció sense que s’hi confiï quant a seguretat nacional», va remarcar.

Notícies relacionades

La crisi del coronavirus, que no li va permetre celebrar ni tan sols el seu nomenament com a líder, ha sigut pràcticament l’únic tema sobre el qual ha debatut fins ara amb Boris Johnson a la Cambra dels Comuns. Precís, documentat, fugint de la demagògia i la grandiloqüència, les seves preguntes inquisitorials han fet estralls en la reputació d’un primer ministre, incapaç de donar-li una dada o una rèplica adequada. L’últim sondeig publicat dissabte per YouGov situa els laboristes amb un 40% de suport, igual que els tories. «La incompetència d’aquest Govern està portant aquest país cap enrere», va assenyalar al fer recompte dels fiascos en la gestió de Johnson amb la crisi sanitària i l’acord del brexit. Els laboristes s’han de guanyar, a més, la confiança dels britànics en la gestió de l’economia, una cosa en què sempre van per darrere dels tories

Divisions internes

Starmer està fent els primers passos en el que serà un llarg camí per recuperar l’electorat. Al colpejar tant Johnson com Corbyn està deixant clar que la seva mirada està posada en el futur, i l’objectiu és treure el laborisme «de les ombres de l’oposició» per tornar al poder. La seva tasca comença per unir al partit, ferotgement dividit pels corrents interns, el brexit i les denúncies d’antisemitisme. «Una oportunitat pèrdua», va ser la reacció al discurs del nou líder del grup laborista Momentum, on es refugia el corbynisme.