CITA AMB LES URNES

Itàlia aprova la reducció de diputats i senadors, segons els sondejos a peu d'urna

El 66% dels votants haurien optat per disminuir la representació parlamentària

Esquerra i dreta empaten en els comicis regionals de la Toscana i la Pulla

zentauroepp55042490 electoral officials count ballot papers as polls close in it200921160729

zentauroepp55042490 electoral officials count ballot papers as polls close in it200921160729 / REMO CASILLI

1
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

La retallada dels diputats i senadors a Itàlia es farà. Així ho han decidit els electors italians, que aquest diumenge i dilluns hi haurien votat a favor, amb una majoria estimada pels sondejos a peu d’urna del 66%. L’oposició a la reducció hauria aconseguit el 33,5%, segons els sondejos de You Trend.

A més del referèndum per disminuir la representació parlamentària, es votava en set autonomies. Els primers sondejos donen dues regions al centreesquerra i dues al centre dreta, la pèrdua de les Marques de part de l’esquerra i un resultat molt ajustat a la Pulla. A la Vall d’Aosta hauria guanyat la Lliga de Matteo Salvini amb el 22%.

La dreta revalidaria el poder a Ligúria (Gènova) i el Vèneto (Venècia), com estimaven les previsions, i l’esquerra, que es presentava dividida, perdria la regió de les Marques, i mantindria la Campània (Nàpols). Luca Zaia, president sortint del Vèneto per la Lliga, hauria assolit el 70% dels vots, el més votat de tots els temps.

Toscana, en suspens

En la roja Toscana, el candidat de l’esquerra hauria obtingut entre el 41% i el 45% i el seu rival, entre el 38% i el 42%, cosa que significa que les dades reals estaran molt ajustades, fins al punt de decidir-se el vencedor per un grapat de vots. Es tractava del resultat més esperat, per la repercussió en la majoria que recolza l’Executiu nacional.

L’esquerra revalidaria a la Càmpania (Nàpols), mentre que a la Pulla, en mans de l’esquerra, el resultat també resultaria ajustat, entre el 36% i el 40%, per als dos candidats.

Notícies relacionades

«La majoria resisteix», ha comentat Ferruccio De Bortoli, exdirector del ‘Corriere della Sera’. Segons Stefano Feltri, director del nou diari ‘Domani’ (Demà), «Conte pot estar tranquil», amb referència al president del Govern.

Els sondejos a peu d’urna comporten un possible error d’entre l’1% i el 3,1%.

Temes:

Itàlia