DRAMA MIGRATORI

Grècia no tramitarà l'asil als refugiats que no vagin al camp que substitueix el de Moria

Tan sols 1.000 de les 12.000 persones que dormen avui al ras han entrat voluntàriament al nou recinte de tendes

La policia grega deté cinc afganesos com a presumptes autors de l'incendi que va destruir l'antic campament

zentauroepp54926838 refugees and migrants from the destroyed moria camp are seen200915180941

zentauroepp54926838 refugees and migrants from the destroyed moria camp are seen200915180941 / ELIAS MARCOU

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

El Govern grec va obrir fa pocs dies un nou camp temporal per allotjar els 12.000 refugiats que, dimarts passat, van veure cremar el de Moria, on vivien amuntegats des de fa anys. El campament provisional, no obstant, és gairebé buit: només 1.000 persones hi han accedit voluntàriament, malgrat que hi ha tendes per acollir fins a 5.000 persones. Atenes assegura que s’aixecaran més tendes per allotjar la resta.

Els refugiats que es resisteixen a desplaçar-se al nou campament, i que fa diversos dies que dormen al ras a les cunetes de Lesbos, temen quedar tancats a un lloc d’on, després, no puguin sortir. Reclamen que els treguin de l’illa, un lloc que per a molts s’ha convertit en un infern.  A més, temen que dins del nou camp les condicions de vida siguin les mateixes que les que pateixen ara a la carretera,  fins i tot pitjors.

Com a avís als reticents, el ministre grec de Migracions, Notis Mitarakis, ha advertit que el Govern d’Atenes només acceptarà les sol·licituds d’asil dels qui accedeixin a anar a les noves tendes. Una amenaça de dubtosa legalitat ja que la  llei internacional obliga les autoritats locals a processar les sol·licituds d’asil i sense condicions prèvies a tot estranger que es trobi al seu territori i ho demani.

«Els hem informat [als refugiats] que han d’entrar al nou camp. Però el que volen ells és abandonar l’illa», ha dit un policia grec al diari ‘Kathimerini’. La policia ha advertit que si els refugiats no baixen del burro, ho faran les autoritats: els refugiats aniran al nou camp tant sí com no.

«Ningú abandonarà Lesbos sense haver passat pel camp temporal», ha dit, per part seva, el ministre grec de Protecció Ciutadana, Mijalís Jristojidis, a la televisió ‘Skai’.

Detencions

DetencionsAvui es compleix  una setmana exacta de l’incendi que va devorar Moria de matinada i la policia grega ha informat de la detenció de cinc persones a qui acusa d’haver iniciat el foc. Es tracta de cinc persones de nacionalitat afganesa. Dos d’ells són menors no acompanyats, que, la setmana passada, van ser traslladats al continent.

Notícies relacionades

La hipòtesi del Govern és que els detinguts van aprofitar el caos que es va crear al camp aquella nit quan la policia va intentar aïllar 35 persones que havien donat positiu per coronavirus. Va ser llavors que alguns refugiats, segons la versió d’Atenes, es van enfrontar als antiavalots. Hi va haver càrregues i gasos lacrimògens. Va ser en aquest context que va començar el principi del final de Mória.

Ara, el Govern del primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, promet reobrir el camp devastat, però amb unes altres condicions: serà un campament tancat d’on ningú podrà sortir a no ser sigui per ser recol·locat a un altre camp o deportat. Els veïns de Lesbos protesten: ells volen la desaparició completa dels camps i la sortida de l’illa dels refugiats. Després de cinc anys de problemes n’estan farts.