Indignació social

Protestes violentes a Colòmbia pels abusos policials

Desenes de ciutadans es manifesten per la mort de l'advocat Javier Ordoñez després de ser detingut per dos agents a Bogotà

da6bfc61-9bcb-4f0e-a06c-748f275f005d-hd-web / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Desenes de manifestants que reclamen justícia en el cas de l’advocat Javier Ordóñez, que va morir després de ser víctima de la violència policial durant una detenció a Bogotà, s’han enfrontat amb la policia al carrer on Ordóñez va ser detingut aquest dimecres.

Al crit d’«assassins, assassins», unes 300 persones, majoritàriament joves, han llançat pedres, pintura i altres objectes contra el Comando d’Acció Immediata (CAI) del barri Villaluz, a l’oest de Bogotà, on estaven assignats els dos policies implicats en el fet.

Enfrontaments amb la policia

Els manifestants han col·locat branques d’arbres a la via pública i alguns han utilitzat els seus patinets per colpejar els vidres de la caserna policial mentre un esquadró antimotins intentava posar ordre a la situació.

Enmig de l’agitació  es va incendiar una motocicleta i es va atacar un vehicle del Cos Tècnic d’Investigació (CTI) de la Fiscalia General, que és l’encarregada d’aclarir els fets que van conduir a la mort d’Ordóñez.

L’advocat, de 46 anys i pare de dos fills petits, va morir a la clínica on se’l va traslladar després que dos policies el dobleguessin amb brutalitat al davant de l’edifici on vivia i hi utilitzessin prolongadament pistoles elèctriques Taser.

Indignació a Colòmbia

El cas ha causat profunda indignació a Colòmbia per la brutalitat dels agents en aquest episodi, molt similar al de l’afroamericà George Floyd, que el maig passat va ser ofegat per policies de Minneapolis (EUA) i va morir hores després en un hospital.

«Sisplau, prou, agent, l’hi prego», s’escolta dir a la víctima, ja immobilitzada en ple carrer pels dos policies que intentaven arrestar-lo després d’un aldarull, pel que sembla per estar sota els efectes de l’alcohol.

Les imatges, que van esgarrifar els colombians, van ser gravades per testimonis de l’abús policial que fins i tot demanaven als agents que no li causessin més mal a la víctima, sense obtenir resposta.

Atacs continus

La manifestació d’aquesta tarda a Villaluz va ser convocada a les xarxes socials per persones que demanaven anar de manera pacífica fins al CAI del barri per exigir justícia, però la situació aviat va perdre el control. Els desordres van obligar els comerciants del barri a tancar els seus negocis i la policia va enviar l’Esquadró Mòbil Antiavalots (ESMAD) per restaurar l’ordre.

A la nit els atacs als CAI de la policia es van repetir a altres barris de Bogotà, com La Gaitana, La Soledad, Ciutat Berna, Ciutat Roma i Usme, on manifestants van calar foc a aquestes instal·lacions, sense que s’hagi informat de víctimes entre els uniformats o els manifestants. També va haver desordres davant de llocs policials d’altres ciutats del país, com Medellín i Cali.

Crida a l’ordre

Segons la Secretaria de Seguretat i Convivència de Medellín, durant les protestes, encaputxats van atacar la seu del Comando de la Policia Metropolitana, cosa que va obligar a enviar al lloc un esquadró de l’ESMAD.

Notícies relacionades

A Cali, manifestants van prendre una estació d’autobusos urbans i van desplegar una pancarta que deia: «Policia a tot arreu, justícia enlloc». La violència de carrer va ser rebutjada per l’alcaldessa de Bogotà, Claudia López, que va cridar a l’ordre a la ciutadania.

«Així com condemnem l’abús policial també condemnem la violència i vandalisme per part d’alguns manifestants. L’abús i la violència no se solucionen amb més violència. És en aquests moments en què ens hem d’aferrar a la Constitució i la mobilització ciutadana pacífica», va dir l’alcaldessa en el seu compte de Twitter.