CONVULSIÓ A L'EX REPÚBLICA SOVIÈTICA

L'escriptora bielorussa Aleksiévitx denuncia amenaces mentre segueix la repressió d'opositors

La premi Nobel de literatura acusa el president Lukaixenko de dur a terme una campanya de «terror contra el poble»

zentauroepp54529781 people hold a flag with a portrait of sviatlana tsikhanouska200817181109

zentauroepp54529781 people hold a flag with a portrait of sviatlana tsikhanouska200817181109 / Dmitri Lovetsky

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Cops de timbre i trucades telefòniques de desconeguts al seu domicili. Després de rebre aquestes advertències, l’escriptora i premi Nobel de literaturaSvetlana Aleksiévitx , ha convocat aquest dimecres un nombrós grup de periodistes i diplomàtics per denunciar el que va denominar com una campanya de «terror» contra l’oposició a Bielorússia. Hores abans, els agents de paisà havien tornat a actuar: emmascarats, es van endur Maksim Znak, un dels últims membres del consell opositor encara en llibertat a Bielorússia. 

«El que està passant és terror contra el poble», ha denunciat l’autora de ‘Veus de Txernòbil’ al seu domicili, després d’explicar l’assetjament domiciliari que ha patit durant els últims dies. «Hem d’unir-nos i no cedir en les nostres pretensions; existeix el perill que perdem el país», ha continuat. La convocatòria ha rebut el recolzament simbòlic de nombroses legacions estrangeres de la UEque han enviat representants diplomàtics a la cita. Un eventual arrest d’Aleksiévitx generarà de ben segur una nova onada de condemnes internacionals i la possibilitat de sancions encara més dures sobre el règim d’Aleksandr Lukaixenko.

La repressió no cessa

Tot això succeeix mentre la repressió contra el moviment contestatari no cessa. Dos dies després que Maria Kolesnikova fos retinguda per desconeguts emmascarats, el patró d’actuació s’ha repetit, en aquesta ocasió amb el cap opositor i advocat Maksim Znak, detingut per emmascarats sense que existís cap comunicació d’arrest. Per part seva, Kolesnikova, arrestada el dia anterior després d’haver fet miques el seu passaport per evitar ser deportada, ha sigut ingressada a la presó de Valadarskaha, a la capital. El seu pare ha rebut una trucada oficial on se li comunicava l’arrest i se li demanava que es personés al centre per portar-li roba i estris.

Des de Lituània, la líder opositora Svetlana Tikhanóvskaia ha qualificat com un «segrest» les últimes detencions a Bielorússia i n’ha exigit l’«alliberament immediat». A més, ha exhortat de nou el cap de l’Estat bielorús a negociar amb l’oposició, una cosa a què aquest es nega en rotund.  «Lukaixenko té por de les negociacions i mira de paralitzar el treball del Consell de Coordinació», ha acusat. «No hi ha alternativa a les negociacions i Lukaixenko ha d’acceptar-les», ha conclòs.

Notícies relacionades

Al front exterior, les crítiques creixen contra el règim de Lukaixenko. El Govern d’Alemanya ha qualificat la detenció de Kolesnikova com a pròpia del «salvatge oest» i ha exigit «informació immediata sobre el seu parador». «És inacceptable recórrer a mètodes clandestins» davant l’oposició, ha assegurat Martina Fietz, portaveu de la cancellera alemanya Angela Merkel.  El Govern de Minsk «no ha entès res» del que li exigeix la comunitat internacional a l’hora d’afrontar la seva crisi interna, unes paraules que podrien augurar noves sancions.