CONVULSIÓ A L'EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

La creixent pressió policial i militar a Bielorússia no fa enrere el moviment opositor

Desenes de milers de persones tornen a sortir al carrer per protestar contra el president Lukaixenko

La policia ha arrestat més d'un centenar de manifestants, mentre l'Exèrcit prenia posicions al carrer

zentauroepp54703850 police block the way for belarusian opposition supporters ra200830182825

zentauroepp54703850 police block the way for belarusian opposition supporters ra200830182825

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Sotmesa a una creixent pressió policial i fins i tot militar, la capacitat de convocatòria de l’oposició a Bielorússia es manté incòlumeDesenes de milers de persones han tornat a desfilar aquest diumenge pel centre de Minsk, la capital, per protestar contra el president electe Aleksandr Lukaixenko, que acusen de falsificar el resultat de les eleccions presidencials celebrades fa tres setmanes. La policia ha actuat amb més contundència que fa una setmana i a mitja tarda ja havia arrestat més d’un centenar de manifestants.

«Tot va ser molt pacífic; en tot moment es van evitar les provocacions i quan ens trobàvem una barrera policial, giràvem per evitar enfrontar-nos amb els OMON (antiavalots)», ha explicat per telèfon des de Minsk Natàlia Txikulaieva. «Hem vist moltíssims vehicles militars als carrers, tot i que s’han abstingut d’intervenir en les manifestacions», continua. Malgrat les detencions, les pallisses als opositors i la repressió, la Natàlia es congratula perquè considera que la gent «ha perdut per complet la por» al règim de Lukaixenko. «Ha tornat a ser una manifestació multitudinària, al nivell dels dos últims diumenges», ha explicat des de Bielorússia un ciutadà espanyol que prefereix mantenir l’anonimat. 

«No som rates; som bielorussos, i tu, fuig», resava una de les pancartes, fent referència a les rosegadores desqualificacions proferides pel president fa una setmana contra els manifestants. Parafrasejant el popular eslògan durant les manifestacions contra el racisme als EUA, en un altre dels cartells es llegia en anglès: «Les vides bielorusses importen». L’oposició exigeix l’aclariment d’algunes morts que s’han produït en els arrestos durant els disturbis dels primers dies després dels comicis.        

A les xarxes socials van circular nombroses imatges de ciutadans defensant periodistes i manifestants en el moment que anaven a ser detinguts per la policia. Les forces de seguretat van actuar de forma més organitzada que en anteriors ocasions, muntant combois amb grans reixes de metall al capdavant i avançant per fer retrocedir els manifestants. A més, alguns portals de notícies vinculats amb l’oposició han tingut problemes a causa del subministrament irregular d’internet, del que depenen per difondre els seus continguts. 

Cap al palau de la Independència

Notícies relacionades

Igual que diumenge passat, la multitud va intentar acostar-se al palau de la Independència, protegit per desenes d’antiavalots, tot i que en aquesta ocasió per «deixar regals a Lukaixenko», que aquest diumenge celebrava el seu 66è aniversari, segons explica un testimoni. Allà, Nikolai Latixenok, un dels ajudants de Lukaixenko, ha anat a la trobada dels opositors, a qui ha assegurat que les eleccions «van ser netes» i que «tot es va fer d’acord amb la Constitució», ha informat el portal de notícies Tut.by.  Fa set dies, la resposta va ser molt diferent. Un Lukaixenko envalentit pel creixent recolzament de Rússia va aterrar a bord d’un helicòpter amb un fusell a la mà i enfundat en una armilla antibales acompanyat del seu fill de 15 anys, Nikolai.

I és que de moment, el Kremlin es resisteix a contemplar si més no l’opció de forçar el president bielorús a negociar amb els seus oponents o organitzar unes noves eleccions amb un candidat procedent de l’oposició que recolzi els interessos militars i econòmics del poderós veí de l’est. Al contrari. El cap de l’Estat bielorús ha rebut aquest diumenge una trucada del seu homòleg rus, Vladímir Putin, per felicitar-lo pel seu aniversari i convidar-lo a visitar Moscou ben aviat.