REPUNT DE CONTAGIS

La mascareta es torna obligatòria a tot París

Fins ara la capital francesa només l'exigia en alguns carrers i en llocs públics tancats

zentauroepp54675091 paris200828152630

zentauroepp54675091 paris200828152630 / Michel Euler

2
Es llegeix en minuts
France Presse

Resignats, els parisencs han sortit aquest divendres als carrers amb mascaretes, l’ús de les quals és obligatori des d’avui a tota la ciutat per frenar una segona onada de Covid, tot i que alguns «oblidadissos» o «despistats» portaven la indumentària a la barbeta o al voltant del braç.

«Ja portàvem mascareta als transports públics, als supermercats, a les botigues... ¿però als carrers?, ¡em sembla exagerat!», rondina Pauline, de 34 anys, que s’ha resignat a sortir aquest matí de casa amb el rostre cobert per deslliurar-se de pagar una multa de 135 euros.

El tapaboques ja era obligatori en algunes de les artèries més freqüentades de París i als llocs públics tancats, però davant un inquietant repunt dels contagis, les autoritats van ampliar la mesura a tots els carrers de la capital i els seus suburbis.

«L’epidèmia està tornant a guanyar terreny a tot el país. ¡És el moment d’actuar!», va declarar combatiu dijous el primer ministre francès, Jean Castex, que busca evitar tant sí com no un nou confinament general de la població que enfonsaria el país en una recessió encara més profunda.

Més de 6.000 casos diaris a França

En les últimes 24 hores, la direcció general de salut francesa va comptabilitzar més de 6.000 nous contagis confirmats, un rècord des de mitjans de maig, quan es va començar a flexibilitzar el confinament dels 67 milions de francesos, i 22 nous focus d’infecció.

París, però també Marsella, on la mascareta ja és obligatòria des de dimarts, centren totes les mirades, ja que figuren entre les ciutats on el virus circula activament.

Per ser el primer dia, la policia es dedicarà aquest divendres únicament a informar, va indicar l’adjunta de l’alcaldessa de París, Anne Souyris. Però la clemència només durarà 24 hores. Després, hauran de treure les carteres.

Alguns van descobrir la mesura, anunciada menys de 24 hores abans que entrés en vigor, als diaris. «¡És una violació a les nostres llibertats!» protesta Jean-Jacques Quenneville, amb el seu diari a les mans. «Pel que sembla fins i tot me l’he de posar sota el casc amb motocicleta, ¡és una bogeria! Tinc una visera, ¿de què serveix la mascareta?», rondina aquest fuster, de 57 anys, per a qui aquest «tros de tela» és «una mentida» perquè «no hi ha proves que el virus es pugui atrapar al carrer».

Fer esport

Notícies relacionades

Només els ciclistes i els adeptes de córrer a l’aire lliure van obtenir in extremis una derogació, a comanda de l’alcaldia de París. «M’alegra que hagin exclòs els ciclistes, no em semblava gaire lògic, ja que quan vas amb bici respectes les distàncies de seguretat», estima Vanessa, de 40 anys, que es va comprar una bicicleta justament per evitar els transports en comú.

No obstant, a les terrasses de les famoses ‘brasseries’ parisenques, els clients encara no semblaven tenir gaire clar la consigna i es descobrien la boca fins i tot abans que els servissin les seves begudes.