EN ALERTA

L'huracà 'Laura' perd força després de tocar terra a Louisiana

Les autoritats nord-americanes rebaixen la categoria del cicló de 4 a 3

68e7606e-7c60-43f6-af07-be6d6bacb7e5-hd-web / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’huracà ‘Laura’ ha tocat terra aquest dijous de matinada a les costes de Louisiana com un «extremament perillós» cicló de categoria 4, en l’escala de cinc de Saffir-Simpson, segons el Centre Nacional d’Huracans (CNH) dels Estats Units, que han rebaixat ja el cicló a categoria tres.

La tempesta va entrar al país nord-americà poc després de la 1.00 (hora local) a la localitat de Cameron, situada a uns 220 quilòmetres de la ciutat texana de Houston. Els meteoròlegs van estimar que bufava amb vents màxims sostinguts de 240 quilòmetres per hora, si bé hores després ha caigut fins als 195 quilòmetres per hora.

El CNH ha pronosticat en el seu últim informe un «ràpid debilitament» ja a terra, i ha plantejat fins i tot que ‘Laura’ quedi degradada a tempesta tropical al llarg d’aquest mateix dijous.

En previsió de possibles estralls, les autoritats de Louisiana i Texas han ordenat l’evacuació de més mig milió de persones. El CNH havia advertit que pot ser «impossible sobreviure» a la potència de la tempesta i preveia «danys catastròfics» al llarg de 200 quilòmetres de costa, on el mar podria menjar-se fins a 60 quilòmetres de terra.

Notícies relacionades

«Aquests números són inimaginables, pensar que hi haurà un mur d’aigua de més de dos pisos arribant cap a la costa. És molt difícil d’assumir», ha admès el meteoròleg en cap de Louisiana, Benjamin Schott, en una roda de premsa en la qual va anticipar que alguns barris poden quedar «irreconeixibles».

Algunes autoritats com l’alcalde de Lake Charles (Louisiana), Nic Hunter, han expressat la seva preocupació per la possibilitat que no s’hagués evacuat suficients persones de les àrees costaneres. Hunter ha llançat «un últim i desesperat intent» perquè la població sortís de la ciutat en qüestió d’una hora.