CURSA CAP A LA CASA BLANCA

Melania Trump porta la compassió a la Convenció Republicana

La primer dama recorda les víctimes del coronavirus, menystingudes fins ara durant el conclave

La segona nit va ser molt més convincent que la primera, però també va estar carregada de polèmica

601bf3c1-8715-4496-b50e-cc032e936e21-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

En les dues primeres jornades de la seva convenció, els republicans han mirat de fer com si l’epidèmia de coronavirus, que ha despullat les vergonyes dels Estats Units i ha complicat significativament la reelecció de Donald Trump, fos cosa del passat o un simple sot al camí. El president no s’ha posat la mascareta quan estava amb altres convidats frec a frec. El seu assessor econòmic ha dit que la recuperació està en marxa. Amb prou feines s’ha parlat de les víctimes i no s’ha presentat cap pla per sortir del forat. Una dinàmica que va trencar ahir a la nit Melania Trump amb un malbaratament d’empatia cap a l’Amèrica que pateix. La primera dama va recordar els morts per la Covid, la lluita dels malalts i les pors que ha generat la crisi, un valuós contrapunt a la crua fredor del seu marit.

L’exmodel eslovena ha sigut la primera dama més esquiva dels últims temps. Defuig l’atenció, amb prou feines intervé en política i les seves explicades iniciatives han tingut més pompa que recorregut. La seva presentació en societat a la Convenció Republicana de fa quatre anys va ser un autèntic desastre, després que es descobrís que havia copiat paràgrafs sencers d’un discurs de Michelle Obama del 2008, un disbarat amb dos dels seus assessors com a responsables. Aquesta vegada els seus assessors van assegurar que el discurs seria només seu, tant que, segons la premsa nord-americana, no el va coordinar amb la campanya de Trump ni l’Ala Oest.

El resultat va ser una mirada bastant diferent a l’aportada pels republicans, de vegades gairebé contradictòria. «Molta gent està ansiosa i alguns se senten desemparats, però vull que sàpiguen que no estan sols. El meu marit no deixarà de treballar fins que hi hagi un tractament efectiu o una vacuna», va afirmar des dels jardins de la Casa Blanca davant desenes de convidats. Va parlar també de l’aportació de les dones a la societat o de les protestes racials que continuen celebrant-se al país, un moviment que el president i el seu univers mediàtic han descrit principalment com un problema d’ordre públic de què culpen els demòcrates.

Defensa de Trump

«Com tots vosaltres, he reflexionat sobre l’agitació racial al nostre país. La dura realitat és que no estem orgullosos d’algunes parts de la nostra història», va dir Melania. «Insto la gent a tornar a unir-se de manera cívica. També els demano que cessi la violència i els saquejos en nom de la justícia». Va arribar fins i tot a enaltir el valor de la ciència, trepitjada constantment pel seu marit, per a qui va demanar el vot descrivint-lo com un polític «no tradicional», un home «d’acció» que diu el que pensa. «Us agradi o no, sempre sabeu què pensa». 

La seva intervenció va tancar les dues hores i mitja de discursos i vídeos pregravats, una nit molt més convincent i efectiva que la primera, si el que es pretén és convèncer els indecisos. Si dilluns tot va ser por, demagògia i apocalipsi demòcrata per enardir les bases més radicals, dimarts es va veure una versió molt més raonable d’un partit que avergonyeix les seves figures més moderades, com demostra que pràcticament cap d’ells es disposi a intervenir en aquesta convenció. En gran mesura, l’hi han d’agrair a la gent comuna que va prendre la paraula ahir a la nit.

Al policia, que va adoptar la nena d’una dona drogoaddicta i sense sostre; a la ramadera, que va explicar com els ajuts de l’Administració han reflotat el sector lacti, o a l’obrer, que va donar gràcies a Trump per haver salvat la seva fàbrica a Ohio. Es va parlar prou del drama dels opioides, dels acords comercials, del camp i de la indústria, assumptes fonamentals per a milions de nord-americans que els demòcrates amb prou feines van tocar fa una setmana en una estratègia difícil d’entendre. També va sortir per primera vegada el nom Hunter Biden i els seus negocis a Ucraïna i la Xina, utilitzades pels conservadors per acusar el candidat demòcrata Joe Biden de corrupció i nepotisme.

Realitat alternativa

Notícies relacionades

Que l’acusin de nepotisme té la seva gràcia, veient com Trump ha col·locat tota la seva família a l’Administració o al partit. Els seus fills Tiffany i Eric van parlar ahir a la nit. I aquest últim va construir per moments una realitat alternativa, completament falsa. Va dir que, sota el lideratge del seu pare, «els EUA s’han convertit una vegada més en l’enveja del món», que «s’ha firmat la pau al Pròxim Orient» i que «les guerres eternes s’han acabat finalment», quan continuen empantanegats a llocs com l’Afganistan.

Però la jornada també va donar per a molta polèmica perquè Trump va intervenir fins a dues vegades des de la Casa Blanca, desdibuixant les fronteres entre la seva campanya i la presidència, una ruptura amb la tradició que podria ser il·legal segons alguns experts. El seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, va fer el mateix a l’intervenir en la convenció del partit des de Jerusalem, on està representant el país. Cap altre canceller ho havia fet abans, almenys en la història moderna.