ASSETJAMENT DE L'OPOSICIÓ A RÚSSIA

El Kremlin es nega a obrir una investigació sobre l'enverinament de Navalni

La presidència de Rússia desafia els metges alemanys a trobar la substància que, segons les seves paraules, va causar l'«enverinament» del bloguer

zentauroepp54635727 the wife of the russian oppositional alexei navalny  julia  200825153535

zentauroepp54635727 the wife of the russian oppositional alexei navalny julia 200825153535 / Christoph Soeder

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Res del que van dir dilluns els metges de l’hospital Charité de Berlín serà tingut en compte a Rússia. El Kremlin no veu cap necessitat d’iniciar una investigació per determinar les causes de la sobtada hospitalització, la setmana passada, del bloguer Aleksei Navalni durant un vol de tornada a Moscou des de Sibèria, malgrat que els doctors alemanys que el tracten van assegurar haver trobat en les anàlisis mèdiques indicis d’«intoxicació mitjançant una substància» encara per determinar.

Ha sigut precisament aquest últim punt –la incapacitat dels doctors alemanys de determinar aquest element estrany– en què s’ha escudat el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, per respondre amb una rotunda negativa a les creixents demandes, procedents tant de l’interior com de l’exterior de Rússia, d’iniciar indagacions judicials per enverinament. «Si la substància és identificada, això llavors serà una raó per [obrir] la investigació», ha declarat Peskov, que assegura que no entén per què els doctors berlinesos «s’afanyen a l’hora de parlar d’enverinament. Les acusacions que el president rus, Vladímir Putin, hi està involucrat, insisteix el responsable, «no se sustenten».

Tres dies ingressat

El bloguer va estar tres dies ingressat en un centre hospitalari d’Omsk (Sibèria) mentre es decidia l’estira-i-arronsa entre el personal mèdic local, que es resistia a deixar-lo marxar, i la família, que volia evacuar-lo a Europa Occidental per ser tractat allà, un període que, segons el seu entorn, podria haver-se utilitzat per eliminar el verí del seu cos sense deixar rastre per a posteriors anàlisis.  En canvi, aquest lapse temporal, segons la versió del portaveu de Kremlin, hauria permès «salvar la vida» de Navalni.  

Es tracta de la segona ocasió en què Navalni ha sigut enverinat en poc més d’un any. A l’estiu de l’any passat, enmig de protestes de carrer contra manipulació en les imminents eleccions municipals, l’opositor també va ser hospitalitzat de manera polèmica i diagnosticat pels metges russos amb una al·lèrgia. Aquesta vegada, les coses semblen haver anat molt més lluny, atesa la serietat dels efectes de la substància en l’organisme de l’activista.

Clam a la UE

El clam entre els països membres de la UE és unànime a l’hora d’exigir accions concretes per part de les autoritats russes. Josep Borrell, cap de la diplomàcia europea, ha sigut rotund en la condemna: «És imperatiu que les autoritats russes iniciïn una investigació independent i transparent de l’enverinament de Navalni». Unes paraules que en línies generals van ser repetides pel president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel.  

Notícies relacionades

El succés deixarà l’activista fora de la circulació durant les pròximes setmanes o fins i tot mesos, en un moment crucial per al país. Rússia celebrarà el 13 de setembre eleccions locals en les quals s’elegiran 18 governadors regionals i altres càrrecs electes, just quan la popularitat de Putin ha descendit a cotes pràcticament no vistes des de la seva arribada al poder l’any 2000.