CRISI A L'EXREPÚBLICA SOVIÈTICA

La UE no reconeix els resultats de les eleccions de Bielorússia

Els Vint-i-set consideren que els comicis no van ser «justos ni lliures», ni van complir els estàndards internacionals democràtics

zentauroepp54552860 german chancellor angela merkel speaks to reporters after eu200819153609

zentauroepp54552860 german chancellor angela merkel speaks to reporters after eu200819153609 / POOL

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dimecres els caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea (UE) han decidit no reconèixer els resultats de les eleccions presidencials a Bielorússia del 9 d’agost, en què es va proclamar vencedor l’actual mandatari, Aleksandr Lukaixenko.

«Les eleccions no van ser justes ni lliures i no van complir els estàndards internacionals. No reconeixem els resultats presentats per l’autoritats bielorusses», ha declarat el president del Consell Europeu, Charles Michel, en una roda de premsa al terme d’una cimera telemàtica de líders comunitaris.

Notícies relacionades

Hores abans de la reunió, la líder opositora Svetlana Tikhanóvskaia, havia exhortat els Vint-i-set a rebutjar els resultats d’uns comicis que va qualificar de «fraudulents».

Lukaixenko, en el poder des de 1994, va ser declarat guanyador amb el 80% dels vots, un resultat que ha provocat un tsunami de protestes a l’exrepública soviètica.