PÈRDUA PER A L'EXPRESIDENT DE BOLÍVIA

Mor per coronavirus la germana d'Evo Morales

Esther Morales ha mort als 70 anys en un hospital de la ciutat boliviana d'Oruro

zentauroepp54517511 nac59  barcelona  espa a   16 08 2020   fotograf a de archiv200816181410

zentauroepp54517511 nac59 barcelona espa a 16 08 2020 fotograf a de archiv200816181410 / Marta Perez

3
Es llegeix en minuts
Efe

Esther Morales, germana de l’expresident bolivià Evo Morales, ha mort aquest diumenge als 70 anys en un hospital a la ciutat d’Oruro, al seu país. «Acompanyo en aquests moments de profund dolor tota la família Morales, el meu cunyat Ponciano Willcarani, els meus nebots i nets davant la mort d’Esther, que va ser una mare per a tothom. Les meves condolences. Que en pau descansi», va escriure a Twitter des de l’Argentina l’expresident.

«¿Per què tant odi, racisme i persecució política que m’impedeixen veure, per última vegada, la meva única germana? Per a mi, Esther va ser la meva mare. La història jutjarà», va afegir, lamentant no haver-se’n pogut acomiadar. «Em va acompanyar en els moments més durs sense por de les represàlies. Mai va ocupar càrrecs públics, però en el cop del 2019 li van cremar la casa i la van perseguir», ha publicat.

L’exmandatari va rebre les condolences del seu partit i també de rivals polítics per la mort de la seva germana, i ara només n’hi queda un.

El candidat a la Presidència pel Moviment Al Socialisme (MAS), Luis Arce, i la presidenta del Senat bolivià, Eva Copa, van expressar les seves condolences, igual que altres representants del partit, que estan en campanya electoral per als comicis generals a Bolívia que, posposats a octubre, dirigeix l’expresident des de l’Argentina.

L’expresident bolivià Jorge Quiroga, que manté serioses diferències polítiques amb Morales, també va manifestar les seves condolences a Twitter: «Hem perdut més de 4.000 bolivians pel devastador coronavirus, que sembra dolor sense distincions. Pau a la seva tomba».

Esther Morales tenia 70 anys i va morir de matinada (hora local) en un hospital de la ciutat andina d’Oruro, on vivia. El seu estat de salut es va complicar després d’haver sigut internada, el passat 9 d’agost, per Covid, segons mitjans bolivians, a més que patia una altra malaltia que no especifiquen.

Ella, la més gran, i Hugo eren els dos germans que conservava l’expresident, el cinquè de set fills del matrimoni entre Dionisio Morales i María Ayma, ja que quatre germans van morir sent petits.

Podria haver sigut primera dama

Esther Morales era venedora de comestibles, estava casada i tenia tres fills. Estava previst que exercís de primera dama de Bolívia amb l’arribada al poder el 2006 del seu germà, solter, però ell va preferir que no fos així. Tot i que va tenir un paper similar en actes com la primera investidura de l’ara expresident, després ell va preferir que no ocupés aquest lloc.

Va confessar que la seva germana va plorar quan li va comunicar la decisió, presa per evitar crítiques d’afavoriment a familiars. Va considerar, a més, que aquest paper menyscabava el rol de la dona al qüestionar-se si, en el cas d’una presidenta, hi hauria hagut un «primer cavaller» al país.

La seva germana, no obstant, va participar un temps en activitats públiques de suport a emigrants bolivians a Espanya, a favor dels drets de la dona al Regne Unit i a favor de la demanda marítima de Bolívia a Xile.

Atacs al seu domicili

Esther Morales es va allunyar després de l’escena pública, però la seva casa a Oruro va patir alguns atacs durant els gairebé 14 anys en el poder del seu germà, com un incendi el novembre passat.

Notícies relacionades

«Em dol no acomiadar-me de la meva germana, que era una mare per a mi, per agrair-li el seu amor, la seva honestedat i valor», ha assenyalat en un altre tuit.

Morales va sol·licitar refugi a l’Argentina i té diverses ordres d’aprehensió de la fiscalia boliviana perquè declari al seu país per diferents processos que inclouen càrrecs com terrorisme i sedició.