AJUDA ESTRANGERA

L'FBI participarà en la investigació de l'explosió de Beirut

L'últim balanç oficial eleva a 177 el nombre de víctimes mortals

zentauroepp54503227 beirut  lebanon   15 08 2020   a view showing the aftermath 200815160138

zentauroepp54503227 beirut lebanon 15 08 2020 a view showing the aftermath 200815160138 / NABIL MOUNZER

1
Es llegeix en minuts
El Periodico

L’Oficina Federal d’Investigació (FBI) dels EUA participarà en la investigació de l’explosió al port de Beirut que el passat 4 d’agost va devastar gran part de la ciutat i va provocar almenys 177 morts i 6.000 ferits, segons l’últim balanç oficial. La col·laboració nord-americana es produeix a petició de les autoritats libaneses, malgrat que des del principi es van negar a una investigació internacional.

L’equip de l’FBI arribarà «a finals d’aquesta setmana» a Beirut, va explicar aquest dissabte el sotssecretari d’Afers Polítics nord-americà, David Hale, durant una visita a la zona zero de la catàstrofe. Hale va aprofitar les seves declaracions als periodistes per reclamar una investigació «transparent» de la tragèdia originada per l’explosió de 2.750 tones de nitrat d’amoni. Segons les indagacions preliminars, feia sis anys que aquesta substància estava emmagatzemada en males condicions en un dipòsit del port, però encara es desconeix què va originar l’explosió.

«Hem d’assegurar-nos que es porti a terme una investigació transparent, completa i creïble», va dir Hale. «No podem fer marxa enrere i tornar a una època en què qualsevol cosa podia entrar pel port i creuar les fronteres del Líban», va afegir.

Ajuda financera

Hale es va reunir divendres amb el president del Líban, Michel Aoun, a qui va exigir reformes i mesures contra la corrupció perquè pugui desbloquejar-se l’ajuda financera internacional per al país.

Notícies relacionades

França també ha obert una investigació paral·lela després de conèixer-se la mort de dos ciutadans francesos en l’explosió.

Per la seva part, l’ONU ha llançat una campanya per recaptar fons per valor de 565 milions de dòlars (477 milions d’euros). Aquesta ajuda es destinarà particularment a finançar la rehabilitació d’hospitals i escoles i proporcionar un sostre als ciutadans que s’han quedat sense llar. «La tasca de reconstruir les vides dels habitants i permetre la curació d’una devastació com aquesta només acaba de començar», va dir Najat Rochdi, coordinadora de l’ajuda humanitària per al Líban de l’ONU.

Temes:

Líban FBI Beirut