CAMPANYA ALS EUA

Biden escull Kamala Harris com a candidata a la vicepresidenta

La senadora per Califòrnia de 55 anys serà la primera candidata negra a la vicepresidència de la història

Fins a una desena de dones pugnaven per acompanyar el candidat en la baralla per la Casa Blanca

kamala-harris / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

L’aspirant demòcrata a la Casa Blanca, Joe Biden, ha elegit la senadora Kamala Harris perquè l’acompanyi a la campanya com a candidata a la vicepresidència. L’antiga fiscal general de Califòrnia va ser una de les rivals de Biden en les primàries demòcrates anteriors, que va haver d’abandonar a les primeres de canvi al veure com el seu camí es tancava sense remissió.

La designació de Harris, que és filla de mare índia i pare jamaicà, arriba a una setmana perquè comenci la Convenció Nacional Demòcrata, en la qual Biden serà oficialment investit com a candidat. El vicepresident de Barack Obama va dir fa poc que buscava una dona amb qui tingués química personal, algú que fos lleial als seus plantejaments i que estigui preparada per assumir la presidència en cas que la seva salut flaquegi. 

Harris té recolzaments tant entre els sectors moderats com progressistes del partit i serà la primera candidata negra a la vicepresidència en la història del país. La seva designació arriba després de diversos mesos de suspens, mesos en què almenys 10 dones més han sigut entrevistades pel candidat. «Quan Kamala era fiscal general, va treballar molt estretament amb Beau», va escriure Biden a Twitter referint-se al seu difunt fill a l’anunciar l’elecció de Harris. «Vaig veure com s’enfrontava als grans bancs, ajudava els treballadors a tirar endavant i protegia les dones i els nens de l’abús. Llavors em va fer sentir orgullós, com ho estic ara de tenir-la com a la meva sòcia en aquesta campanya».

Sòlid bastió demòcrata

Biden ha descartat criteris que van motivar altres candidats a l’hora d’escollir la seva lloctinent. Fonamentalment la importància que s’atribueix a l’estat del qual procedeix. Harris prové de Califòrnia, un sòlid bastió demòcrata, de manera que la seva nominació no tindrà cap impacte en aquest sentit. Però des de l’entorn del candidat s’espera que la senadora pugui energitzar les bases. Des dels votants afroamericans a les dones. I a diferència d’altres candidates que sonaven en la baralla, com Susan Rice o Val Demings, Harris es considera una opció acceptable per al sector més esquerrà del partit. 

En aquest sentit, el seu principal passiu és el treball que va fer com a fiscal general. Molts consideren que va ser massa dura i va fer poc per reformar el sistema penal. Però en els últims temps Harris ha anat guanyant punts a Washington. És una de les principals impulsores de la llei per acabar amb la immunitat policial. Durant la pandèmia, ha defensat amb afany les famílies afroamericanes i al Capitoli té fama d’inquisitiva en les seves preguntes als republicans i al president Donald Trump

Mai hi va haver tanta pressió perquè un candidat demòcrata escollís una dona afroamericana com a lloctinent. Les protestes contra el racisme de principis de l’estiu, unides al paper decisiu que van jugar els votants negres per ressuscitar la moribunda candidatura de Biden després dels seus desastrosos resultats inicials a les primàries, han servit per donar pes a les demandes de la comunitat negra. En els últims dies els seus líders van redoblar els seus esforços amb dues cartes enviades al candidat i firmades per centenars de figures públiques, des de legisladors i acadèmics fins a rapers. «Durant massa temps s’ha demanat a les dones negres que facin de tot, des de recolzar les tropes a arriscar les seves vides pel Partit Demòcrata, sense rebre a canvi reconeixement, respecte o visibilitat», diu una de les cartes.

La favorita

«Si no elegeixes una dona negra el 2020, perdràs les eleccions», afegeix en una advertència inequívoca per a Biden. De totes les afroamericanes, Kamala Harris, era la favorita malgrat la decepció que va suposar la seva campanya de primàries. La senadora mai va saber definir clarament el seu missatge i no va tardar a perdre oxigen malgrat les elevades expectatives que havia despertat. Curiosament, els seus grans moments van arribar amb els atacs que va llançar a Biden en alguns dels debats, una cosa que el vetarano exvicepresident no sembla haver-li tingut en compte.

Notícies relacionades

La designació de Harris trenca amb la tradició dels últims cicles electorals, en els quals ha prioritzat el criteri d’escollir vicepresident en funció de l’estat al qual pertany o buscant l’equilibri ideològic. Trump va apostar per Mike Pence per acostar-se al votant evangèlic; Hillary Clinton, a Tim Kaine per augmentar les seves opcions a Virgínia; i John McCain a Sarah Palin per il·lusionar la dreta més combativa del Partit Republicà.

Entre les candidates estudiades, hi havia també algunes dones blanques i asiàtiques. Però la campanya de Biden ha mirat de guardar el secret fins a l’últim moment per tractar de retardar el màxim possible l’onada d’atacs republicans al seu lloctinent. «És el secret més ben guardat de l’univers», va dir recentment l’exsenadora Barbara Boxer.