21 d’oct 2020

Anar al contingut

Escàndol a Itàlia perquè cinc diputats van rebre ajuts Bonus Covid

La subvenció és de 600 euros per als mesos de març i abril i 1.000 euros per al maig

Els parlamentaris italians guanyen prop de 13.000 euros nets mensuals

El Periódico

Escàndol a Itàlia perquè cinc diputats van rebre ajuts Bonus Covid

MAURIZIO BRAMBATTI

El cobrament per cinc diputats italians dels denominats ajuts Bonus Covid, de 600 euros mensuals, instituït per pal·liar la situació de persones amb grans dificultats financeres, ha suscitat aquest dilluns una polseguera a Itàlia.

Les indiscrecions parlamentàries, revelades diumenge pel diari ‘La Repubblica i represes dilluns per la resta de la premsa italiana, titllen cinc diputats de «lladres» anònims, que procedirien de les files de la Lliga (extrema dreta), del Moviment Cinc Estrelles (en el poder) i del partit Itàlia Viva (dissident del Partit Demòcrata).

Els diaris asseguren, així mateix, que uns 2.000 responsables polítics, entre els quals alcaldes i assessors comunals o regionals, també haurien rebut aquests ajuts.

Aquesta ajuda, que ascendia a 600 euros per als mesos de març i abril i a 1.000 euros per al maig, estava dirigida per exemple, per a les activitats sotmeses a l’IVA, als treballadors independents i als temporers afectats per la pandèmia de coronavirus.

Les verificacions sobre els sol·licitants fetes per un organisme antifrau governamental van concloure que cinc diputats s’haurien beneficiat d’una ajuda de 600 euros, segons la premsa italiana. En total, s’han distribuït 6.900 milions d’euros de Bonificació Covid durant aquests tres mesos.

«És vergonyós, realment indecent», ha assegurat el ministre italià de Relacions Exteriors Luigi di Maio (Moviment Cinc Estrelles) a les xarxes socials. «Han de disculpar-se davant els italians, tornar l’ajuda i dimitir», va assegurar, igual com el president de la Cambra de Diputats, Roberto Fico, de la mateixa formació.

«Independentment dels qui siguin, han de ser suspesos immediatament», ha exigit el cap de la Lliga, Matteo Salvini, segons l’agència de premsa a Agi.

El partit Itàlia Viva va assegurar, per la seva banda, que cap dels seus diputats havia sol·licitat aquesta ajuda.

Els diputats italians guanyen prop de 13.000 euros nets mensuals, entre salari (més de 5.000 euros), reemborsaments de despeses i ocupació dels col·laboradors.