DECLARACIÓ CONTROVERTIDA

Orbán: «Els immigrants il·legals són potencials bombes biològiques»

El primer ministre hongarès crida a parar l'arribada de sense papers al seu país pel suposat risc que estenguin els contagis de Covid-19

zentauroepp54307392 file photo  hungarian prime minister viktor orban takes part200807110255

zentauroepp54307392 file photo hungarian prime minister viktor orban takes part200807110255 / Francois Lenoir

1
Es llegeix en minuts
Efe

El primer ministre d’Hongria, l’ultranacionalista Viktor Orbán, ha tornat a arremetre aquest divendres contra els immigrants sense papers al considerar que són potencials «bombes biològiques» i que poden augmentar els contagis de Covid-19 al seu país, per la qual cosa va cridar a parar la seva entrada a Hongria.

Orbán, conegut pels seus discursos contra la immigració, que ja en el passat va relacionar amb el terrorisme i la delinqüència, ha fet aquestes declaracions en la seva entrevista de cada divendres a la ràdio pública Kossuth.

«Tots els immigrants il·legals que volen entrar al país sense control, no només violen les lleis hongareses, sinó que signifiquen una amenaça biològica. És una frase greu i per això ho dic amb compte», ha afirmat el primer ministre.

«Al relacionar la immigració i el contagi creem una imatge que tots els immigrants són una bomba biològica que ens pot contagiar. Això no és així, només alguns ho són, però no sabem quins», ha argumentat. A causa que no es pot establir qui dels que arriba al país està contagiat, s’han de «considerar tots els immigrants com un potencial contaminant».

«Autodefensa»

Aquesta pot ser una postura injusta, ha afegit, però «des del punt de vista dels hongaresos, que poden ser víctimes d’això, s’ha de pensar també en l’autodefensa», ha afegit Orbán.

El discurs contra la immigració musulmana i a favor de valors conservadors, nacionalistes i cristians ha convertit Orbán en un dirigent elogiat per sectors ultres europeus.

A Hongria, un país de gairebé 10 milions d’habitants, les autoritats sanitàries han confirmat 4.621 casos de contagi i 602 morts per coronavirus.

L’oenagé Human Rights Watch (HRW) ha denunciat aquesta setmana les «males condicions» que ha trobat en hospitals d’aquest país. «La negligència del Govern ha deixat el sistema públic de salut hongarès poc preparat per manejar la pandèmia de la Covid-19», assenyala l’organització en un comunicat.

Notícies relacionades

La nota destaca la falta de sabó i de desinfectants, així com d’equips de protecció per als treballadors als centres sanitaris. Aquestes fallades, afegeix, «posen en perill la vida» de pacients.

Aquests dèficits són conseqüència de la pèssima política sanitària del Govern hongarès. Durant els 10 anys que porta en el poder el conservador partit Fidesz del primer ministre, «la salut pública no ha sigut una prioritat, amb una despesa inferior al 5% del PIB», clarament inferior a la mitjana de la Unió Europea, de gairebé el 8%, segons ressalta HRW.