CRISI SANITÀRIA

França registra l'augment de contagis més gran de Covid-19 des del maig

La relaxació en les mesures d'higiene i l'escassetat de centres d'anàlisi entre les causes del repunt

A Lilla, ciutat molt afectada, i als carrers més freqüentats de París serà obligatori l'ús de mascareta

zentauroepp54380536 people wait in a line to get tested for covid 19 at a mobile200806160502

zentauroepp54380536 people wait in a line to get tested for covid 19 at a mobile200806160502 / Michel Euler

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez

«Fins i tot de vacances, fins i tot a l’estiu, el virus continua circulant activament. Això ens concerneix a tots», alerta la Direcció General de Salut (DGS) al seu últim informe publicat a última hora del dimecres 5 d’agost. L’agència francesa té motius per preocupar-se: 1.695 nous contagis han sigut comptabilitzats en tan sols 24 hores, l’augment més gran registrat des del mes de maig passat. Nou persones van morir per Covid-19 entre dimarts i dimecres d’aquesta setmana, que han passat a engrossir la llista de víctimes mortals: 30.305 des de l’inici de la pandèmia.

La possibilitat d’una segona onada de coronavirus a l’altra banda del Pirineu està sobre la taula. ‘Preparar-se ara per anticipar una tornada del virus a la tardor’, així titula el consell científic que aconsella el Govern d’Emmanuel Macron en la gestió de l’epidèmia el seu últim informe presentat aquesta mateixa setmana. El grup d’experts apunta una relaxació dels gestos barrera entre els francesos: l’ús de mascaretes, la distància social o el rentat freqüent de mans, són ignorats per bona part de la població.

Però les distraccions dels francesos no sembla que siguin l’única causa del repunt del nombre de contagis. El mateix consell científic assenyala el precari control i seguiment dels focus de contaminació, així com l’escassetat de centres d’anàlisi, una eina indispensable per detectar i aïllar amb rapidesa els nous casos de coronavirus.

Mascaretes obligatòries

«El virus no està de vacances, i nosaltres, tampoc», va deixar anar el primer ministre, Jean Castex, el dilluns 3 d’agost, durant una visita a la ciutat de Lilla. La metròpoli, un dels principals focus de l’epidèmia en l’actualitat, ha decretat l’ús obligatori de les mascaretes en determinades zones públiques. Una mesura que també s’aplicarà, sota la iniciativa de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, a partir de la setmana vinent als carrers més freqüentats de la capital, on una gran majoria de vianants ignora des de fa setmanes els gestos barrera més elementals.

Notícies relacionades

La circulació del virus és una realitat ineludible, la seva evolució és tota una incògnita. Així doncs, seguint el refrany «Més val prevenir que curar», el consell científic insta ja les grans ciutats franceses a preparar «un pla de confinament local més o menys important en funció de l’amplitud de l’epidèmia». La preparació dels hospitals també preocupa el grup d’experts, que aconsella les metròpolis més afectades a mantenir actives, o fàcilment reactivables, les unitats destinades als pacients de Covid-19.

Millor gestió operacional, millor comunicació i més cooperació ciutadana. Sobre aquests pilars, França mira d’evitar la tan temuda segona onada de coronavirus i, en el pitjor dels casos, preparar-se per combatre-la.