Número dos del madurisme

La «reaparició» de Diosdado Cabello després d'un mes amb Covid-19 genera dubtes a Veneçuela

El president de l'Assemblea Constituent es va comunicar per telèfon amb Nicolás Maduro però la seva veu va resultar irreconeixible

Cabello va sortir d'escena fa gairebé un mes i durant el seu diàleg amb el president només es va mostrar una fotografia a les pantalles

diosdado-cabello

diosdado-cabello / FEDERICO PARRA (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Veneçuela ha adquirit una cultura de la sospita des de la malaltia i posterior mort d’Hugo Chávez. La seva salut va esdevenir qüestió d’Estat i objecte d’ocultació informativa. La història de Chávez va ser recordada a partir de la curiosa reaparició de Diosdado Cabello, el número dos del madurisme, qui des de fa gairebé un mes es troba aïllat i sota tractament després d’haver contret la Covid-19, que ja ha matat 174 veneçolans i n’ha infectat 20.206 més.  El retorn als primers plans del número dos del madurisme va provocar sorpreses en propis i estranys. El president de l’Assemblea Nacional Constituent (ANC) va mantenir un contacte telefònic amb el president Nicolás Maduro. La seva veu, sempre altisonant, amb els usos adquirits de la cultura militar, va sonar aquesta vegada molt desgastada. La disfonia de Cabello, en general pròpia dels avis i no d’un home de 57 anys, va cridar l’atenció del mateix president. «Ha canviat perquè està sortint d’una batalla intensa i està ronc», va mirar d’explicar, i va qualificar d’«imbècils» els que van explicar la hipòtesi que tot ha sigut un simulacre.

La xerrada va tenir lloc en el marc d’una reunió de dirigents del governant Partit Socialista Unificat (Psuv) que es va fer per videoconferència. De sobte, Maduro va anunciar que Cabello s’afegia simbòlicament a les discussions que es van transmetre per Venezolana Televisión (VTV).  Però només es va veure una fotografia de Cabello prèvia al seu contagi.  «M’alegro moltíssim de saludar-los a tots. Estic acabant, Déu mitjançant, la fase de tractament i esperant una avaluació, per reincorporar-nos cada dia més, amb més força, a les activitats», va dir l’extinent i un dels protagonistes de l’alçament de Chávez el febrer de 1992.

Alt protagonisme

Cabello és una figura gairebé omnipresent en la vida política veneçolana. El seu protagonisme s’amplifica a través del programa televisiu, ‘Con el mazo dando’, que és una de les trinxeres mediàtiques del Palau de Miraflores. Es llancen des d’allà consignes de defensa del Govern i invectives de tot tipus contra l’oposició. El president de l’ANC és l’estrella del cicle. Passa de la broma a la severitat en un no res. Aquesta manera estrident de comunicar està gravada fins i tot en la memòria dels qui el rebutgen. Per això, la primesa de la seva veu va provocar tant desconcert.

Els dubtes sembrats van ser respostos després pel mateix Maduro. «Els fastigosos ja estan dient, les matrius de laboratori, que el que està parlant no és Diosdado. Si no és Diosdado, ¿qui és llavors?, ¿(Juan) Guaidó?, ¿Leopoldo López?, ¿(Henry) Ramos Allup?», va assenyalar, en al·lusió als principals opositors. «Has de saber que aquesta batalla que tu has fet l’hem fet amb tu, i que nosaltres t’estimem molt. Acaba de recuperar-te amb tranquil·litat, no hi ha conflicte», li va dir a més a un dels seus principals socis polítics.

La vicepresidenta Delcy Rodríguez també li va dedicar lloes a Twitter. «Com a batallador que mai s’entrega davant les pitjors dificultats, avui novament fas feliç el nostre poble, el mateix que veu en tu un dels seus, que mai l’abandona perquè alimenta la teva ànima i consciencia per a la batalla». Cabello també es va pronunciar a la xarxa social.

Notícies relacionades

Guidó no va passar l’oportunitat d’estendre la capa de sospita sobre la reaparició. «La primera víctima en una dictadura és la veritat i la llibertat d’expressió».

La qüestió electoral

«He tingut temps per revisar coses», li va dir Cabello a Maduro, sobre els comicis del 6 de desembre. La contesa, va sostenir, ha de servir «per al canvi».  L’oposició controla el Congrés des del gener del 2016, després de clavar-li al madurisme una derrota històrica a les urnes. «¡Quant ens va costar a nosaltres haver perdut les eleccions de l’any 2015!», va assenyalar al respecte. Els adversaris del Govern han tornat a dividir-se. El sector de Guaidó ja va decidir boicotejar la contesa. Altres forces opositores criden a una aliança per evitar la reconquesta de l’Assemblea Nacional (AN) per part del madurisme.