crisi sanitària

Bolsonaro torna a desafiar el coronavirus: «¿De què tenen por? ¡Enfrontin-s'hi!»

El president va dir «lamentar» les morts però va afirmar que «la gent mor cada dia» i «així és la vida»

El Brasil va registrar 1.191 noves morts per Covid-19, de manera que arriben a 92.568 des de març

HANDOUT - 30 July 2020, Brazil, Campo Alegre de Lourdes: Brazilian President Jair Bolsonaro innaugurates an integrated water supply system. Photo: Alan Santos/Palacio Planalto/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full

HANDOUT - 30 July 2020, Brazil, Campo Alegre de Lourdes: Brazilian President Jair Bolsonaro innaugurates an integrated water supply system. Photo: Alan Santos/Palacio Planalto/dpa - ATTENTION: editorial use only and only if the credit mentioned above is referenced in full / DPA vía Europa Press (DPA vía Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«¿De què tenen por? ¡Enfrontin-s’hi!». Jair Bolsonaro va desafiar els brasilers temorosos de contagiar-se de la Covid-19, que aquest divendres va matar 1.191 persones més. Malgrat les 92.568 defuncions computades des del març i les 2.666.298 infeccions, xifres només superades pels Estats Units, el president va cridar a acceptar amb certa resignació els efectes de la pandèmia. El capità retirat va dir «lamentar» les morts però va recordar que «la gent mor cada dia» i «així és la vida». Més enllà dels assajos amb les vacunes i les prevencions, els brasilers, va dir, haurien d’acceptar que, tard o d’hora, tindran el virus als seus cossos, com li ha passat al mandatari. «Estic en el grup de risc. Mai vaig ser negligent, jo sabia que un dia em contagiaria, com desafortunadament crec que un dia passarà amb tots vostès», va dir el líder ultradretà durant un acte a Bagé, a l’estat de Rio Grande do Sul. Bolsonaro es va presentar davant els seus seguidors sense mascareta.

El cap de setmana passat Bolsonaro, de 65 anys, va anunciar la seva recuperació de la malaltia, de la qual ara es troben infectats la seva dona i sis ministres. A Rio Grande do Sul, el president va tornar a exhibir com una mena de blasó de la seva victòria contra la Covid-19 una caixa d’hidroxicloroquina.  Les institucions mèdiques brasileres van comprovar que la droga no té efectes positius, en coincidència amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS). L’estat brasiler ha adquirit milions de dosis d’aquest fàrmac antipalúdic.

L’obstinada defensa que fa Bolsonaro del medicament ha portat l’expresident Luiz Inacio Lula da Silva a sospitar de les paraules i les accions del capità retirat. «Crec que Bolsonaro va inventar que estava contagiat per poder fer propaganda del remei. No sé si ell n’és soci, però es comporta com si fos amo de la fàbrica que el fabrica», va dir dijous passat. Segons Lula, «si el Brasil hagués fet el que mana el seny no estaríem amb 90 mil cadàvers, cosa que transforma Bolsonaro en un genocida». Dies enrere, 60 sindicats dels treballadors del sector de la salut van denunciar el mandatari davant el Tribunal Penal Internacional en la Haia (CPI) per haver portat a terme una «estratègia genocida» en vista de la pandèmia.

La magnitud del mal

Notícies relacionades

 La revista Istoé va recordar en un editorial recent que a finals de maig el Brasil ja havia arribat a l’aterridora marca de 10.000 morts i «des d’aleshores, en poc més de dos mesos, estem a punt d’arribar al nombre de 100.000». El que la va portar a preguntar-se «¿quantes vides més es necessitaran perquè autoritats com l’imprudent Bolsonaro s’adonin de la gravetat de la situació i participin en la lluita adversa en aquesta crisi de salut?». Per a Istoé a hores d’ara és «impossible de creure» que el Govern revisi les seves accions. Bolsonaro mateix, va assenyalar, és la prova d’aquesta impossibilitat.  «Algú que, fins i tot si estava contaminat, va poder agafar la bicicleta i anar a caminar, aturant-se per conversar amb els treballadors, sense mascareta, als jardins del seu palau, realment no té la noció del mal que està causant».

El president ha aconseguit imposar la seva agenda a les regions i aquestes van començar un procés de desconfinament lent però inexorable malgrat una taxa diària de més de 1000 morts .  «¿Com prendre decisions sobre flexibilitat?», es va interrogar Gonzalo Vecina, columnista del diari ‘Estat’, de São Paulo. «Primer, s’han de fer proves per diagnosticar i aïllar nous casos i no augmentar el total d’infectats. Però el Brasil prova tres casos per pacient diagnosticat en comparació amb 10 a 30 en països europeus. I el Govern Federal no reconeix el seu paper en aquesta lluita. I el que és pitjor: és hora d’utilitzar proves serològiques de manera intel·ligent per descobrir quina part de la població ja ha tingut la malaltia». Vecina va considerar indispensable continuar amb les investigacions que havia començat la Universitat Federal de Pelotas i que donaven quatre vegades més la quantitat de casos positius dels que s’accepten oficialment. «El Ministeri de Salut havia finançat la investigació, que té sis fases, però per alguna raó, mal explicada, va decidir aturar-se en la tercera. No vull saber que està passant».