crisi sanitària brasilera

Sindicats de la salut acusen Bolsonaro de genocidi davant la cort de la Haia

«La materialitat dels crims comesos està degudament confirmada», afirma el col·lectiu que reuneix més d'un milió de treballadors

Amb les 685 defuncions d'aquest dilluns, el Brasil acumula des del mes de març un total de 87.737 defuncions i 2.446.397 contagis per Covid-19

bolsonaro corona

bolsonaro corona / SERGIO LIMA (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Brasil ha registrat aquest dilluns 685 morts i 26.496 casos per Covid-19. El gegant sud-americà acumula 87.737 defuncions i 2.446.397 persones contagiades. Amb el pes d’aquestes xifres, més de 60 sindicats de treballadors de la salut han denunciat el president Jair Bolsonaro davant el Tribunal Penal Internacional a la Haia (CPI) per la seva responsabilitat en la manera en què va impactar la pandèmia en aquest país. Segons Regina Costa, una de les portaveus del col·lectiu, «Bolsonaro ha portat a terme una estratègia genocida». Per a la Xarxa Sindical UniSaúde, que representa més d’un milió de metges, tècnics i infermers, «la materialitat dels crims comesos està degudament confirmada» a les accions i omissions del cap d’Estat, entre elles, la deriva de la política sanitària. Des de fa mesos, un general, Eduardo Pazuello, expert en logística, es troba al capdavant del Ministeri de Salut, on va nomenar diversos militars com subordinats.

El paper del capità retirat, afirmen els denunciants, ha quedat en evidència quan va promoure «l’aglomeració dels seus partidaris, acostant-se a ells sense màscara» i en la defensa de «medicaments com la hidroxicloroquina, per als quals no hi ha proves científiques de la seva efectivitat contra la malaltia». UniSaúde considera al seu torn que el Brasil s’ha exposat a una «tragèdia general» perquè el Govern d’ultradreta «no va observar la pandèmia com ho hauria d’haver fet». Es recorda en aquest sentit quan la Covid-19 va ser qualificat de «gripeta» i altres subestimacions del mateix to.

Ja s’han presentat davant la CPI altres denúncies similars contra el mandatari. La Fiscalia del tribunal amb seu a la Haia possibilita a través de l’article 15 de la seva carta fundacional, l’Estatut de Roma, que organitzacions, oenagés i fins i tot persones individuals enviïn informació documentant suposats delictes. 

Crítiques de l’Església Catòlica

Però a més, un grup de 152 bisbes, arquebisbes i bisbes emèrits de l’Església Catòlica, preparen un repudi públic de la política sanitària de Bolsonaro. A l’anomenada ‘Carta al Poble de Déu’, els religiosos, l’esborrany de la qual ja ha sigut divulgat per la premsa, afirmen que el Brasil passa un dels moments més difícils de la seva història, que podria comparar-se amb una «tempesta perfecta», propiciada pel Govern. El text final ha de ser aprovat per la Conferència Nacional de Bisbes del Brasil. Els que ja l’han subscrit adverteixen la reiteració per part de l’Executiu de «discursos anticientífics que intenten naturalitzar o normalitzar el flagell de les milers de morts, tractant-les com a fruit d’una casualitat o del càstig diví». El document augura alhora un «caos socioeconòmic» amb la corresponent «fam» per als pròxims mesos.

El Brasil té una taxa d’al voltant de 41 morts per cada 100.000 habitants, contra un 44/100.000 dels Estats Units. Bolsonaro acaba de recuperar-se de la infecció. El capità retirat va atribuir la seva curació a la qüestionada hidroxicloroquina, que s’acumula a les dependències estatals contra l’escassetat d’altres medicaments i recursos indispensables per tractar els malalts. Bolsonaro ha comptat amb més sort que nou alcaldes que van perdre la vida per la Covid-19. La superació de la malaltia li ha donat més força al seu reclam en favor de la reobertura de les activitats econòmiques.

Vacunes

Notícies relacionades

 «Una veritable epidèmia dins de la pandèmia, l’ús indiscriminat de cloroquina i hidroxicloroquina pot ser la causa de milers de morts innecessàries de persones», va assenyalar Mathias Alencastro, columnista de ‘Folha de São Paulo’. «No obstant –va lamentar–, la veritat científica no resol el problema» perquè la defensa d’aquesta droga és part al Brasil d’un variat moviment antivacunes» que ajunta anticapitalistes, ‘hippies’, religiosos, llibertaris, nihilistes, homeòpates i reaccionaris en càrrecs públics. «La comunitat científica, el Congrés i el Tribunal Suprem han de prendre mesures radicals per evitar que l’estafa de cloroquina es repeteixi amb la vacuna. El Brasil no pot permetre’s errar en la cura com ho va fer en la malaltia». Actualment 

L’Agència Nacional de Vigilància Sanitària (Anvisa) va aprovar la realització de proves entre la població de les vacunes desenvolupades per la companyia farmacèutica nord-americana Pfizer juntament amb la companyia alemanya de biotecnologia BioNTech. Des de fa setmanes s’efectuen també els testatges d’immunització de la Universitat d’Oxford en associació amb la companyia farmacèutica AstraZeneca. La setmana passada es van aplicar en l’Hospital das Clínicas de São Paulo les primeres dosis de la vacuna de la companyia farmacèutica xinesa Sinovac.