pilar de l'islam

Comença la gran peregrinació a la Meca, amb importants restriccions sanitàries

Els fidels musulmans seleccionats per al 'hajj' estan obligats a fer una quarantena abans i després de l'acte religiós.

A causa de la pandèmia de la Covid-19, aquest any els pelegrins no podran tocar la Kaaba, al centre de la Gran Mesquita

meca / periodico

3
Es llegeix en minuts
AFP

Els fidels musulmans seleccionats per al ‘hajj’ comencen aquest dimecres la gran peregrinació de la Meca, en un format restringit a causa de la pandèmia del nou coronavirus, que els obliga a guardar una quarantena abans i després de l’acte religiós.

Entre 1.000 i 10.000 pelegrins residents al regne participaran en el ‘hajj’, segons els responsables i els mitjans saudites, una ínfima part dels 2,5 milions de persones que van fer aquest ritual el 2019.

Es tracta d’un dels cinc pilars de l’islam, que tot fidel ha de complir almenys una vegada en la vida si té els mitjans per a això.

«No tenim preocupacions relacionades amb la seguretat aquest any i es tracta de protegir els pelegrins dels perills de la pandèmia», va declarar als periodistes Khalid bin Qarar al-Harbi, director de Seguretat Pública.

Els pelegrins van ser sotmesos a controls de salut i col·locats en quarantena a la seva arribada a la Meca aquest cap de setmana. L’equipatge que portaven va ser desinfectat, segons imatges de mitjans oficials.

Alguns pelegrins van declarar que els havien donat polseres electròniques per vigilar els seus desplaçaments.

A més, es va contractar personal per netejar i desinfectar els voltants de la Kaaba, la construcció cúbica que es troba al centre de la Gran Mesquita de la Meca, cap a la qual s’encaren els fidels de tot el món per resar.

Però a causa de la pandèmia de Covid-19 aquest any els pelegrins no podran tocar la Kaaba, van advertir les autoritats, que van indicar que es desplegaran clíniques mòbils i ambulàncies sobre el terreny.

Al voltant del 70% dels pelegrins són residents estrangers al regne, que va registrar prop de 270.000 casos d’infecció del nou coronavirus, una de les taxes més altes de l’Orient Mitjà.

Abans d’arribar a la Meca, els pelegrins es van sotmetre a tests de diagnòstic i després de la peregrinació hauran de fer una altra quarantena. 

Així mateix, els fidels van rebre un kit amb pedres esterilitzades per al ritual de la lapidació de Satanàs, desinfectant, mascaretes, una alfombra d’oració i una peça blanca, sense costures, anomenada ‘ihram’, que hauran de portar en els rituals, segons el Ministeri del Hajj. 

Procés transparent 

Aquest any, la premsa estrangera no va ser autoritzada a cobrir l’esdeveniment, d’abast mundial.

L’Aràbia Saudita va indicar que tan sols un miler de pelegrins residents al regne podrien fer la peregrinació aquest any, però segons els mitjans locals la xifra podria arribar als 10.000.

La selecció va ser objecte de crítiques però el ministre del Hajj, Mohamed Benten, va insistir en la transparència del procés i va remarcar que el criteri determinant va ser «la protecció de la salut» dels participants.

«No esperava ser beneït entre milions de musulmans», va comentar complagut el pelegrí emiratí Abdul·là al-Kathiri, que va ser seleccionat.

«És un sentiment indescriptible... i encara més tractant-se del meu primer pelegrinatge», va declarar en un vídeo del Ministeri saudita de Mitjans de Comunicació.

Segons el Ministeri del Hajj, residents estrangers oriünds d’uns 160 països van presentar la seva sol·licitud per internet. 

Malgrat la pandèmia, alguns fidels consideren que la peregrinació serà més segura aquest any, sense les colossals multituds que cada any suposen un veritable malson logístic i un risc d’accidents mortals.

En general, cada pelegrí desemborsa milers de dòlars però aquest any el govern saudita cobreix la majoria de les despeses, incloent l’allotjament i els menjars, segons algunes fonts.

La pandèmia pot tenir un fort impacte econòmic a l’Aràbia Saudita, on el turisme religiós genera cada any uns 12.000 milions de dòlars (10.600 milions d’euros).

A causa de la Covid-19, al març es va suspendre l’‘omra’, el «petit pelegrinatge», que sol atraure desenes de milers de fidels tots els mesos. 

Notícies relacionades

Les restriccions lligades a la peregrinació d’aquest any agreujaran el marasme econòmic del país, segons els analistes. L’Aràbia Saudita enfronta una forta baixada dels preus del petroli, a causa de l’enfonsament de la demanda mundial i de les conseqüències de la pandèmia.