Trump torna a promocionar la hidroxicloroquina i atacar Fauci a Twitter

La xarxa social elimina un missatge compartit en una polèmica salva pel mandatari

Restringeixen el compte de Donald Jr. per compartir desinformació sobre el coronavirus

zentauroepp53545330 topshot   this illustration photo shows an editor in los ang200728172329

zentauroepp53545330 topshot this illustration photo shows an editor in los ang200728172329

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Menys d’una setmana després de fer un gir abrupte assumint finalment la gravetat del coronavirus als Estats Units, que s’acosten als 150.000 morts i han superat els 4,3 milions de contagis, el president Donald Trump ha tornat de ple al seu missatge habitual i controvertit. En una salva de retuits en mitja hora dilluns a la nit, el mandatari va compartir més d’una dotzena de missatges amb què tornava a promocionar la hidroxicloroquina i a atacar el doctor Anthony Fauci, el principal expert en malalties infeccioses en el grup de treball de la Casa Blanca. Dos dels missatges han sigut aquest dimarts eliminats per Twitter, que també ha restringit durant 12 hores el compte d’un dels fills del president, Donald Jr., per compartir desinformació sobre la pandèmia.

Els missatges eliminats per Twitter del compte presidencial incloïen porcions d’un vídeo en el qual suposats experts mèdics asseguren que per aturar el virus no són necessaris ni els tancaments ni les mascaretes, que el president per primera vegada va recolzar amb contundència dimarts passat després de mesos rebutjant fer-ho o a posar-se’n una en públic. El grup defensa també l’efectivitat de la hidroxicloroquina, a la qual l’FDA, l’agència nord-americana del medicament, va revocar una autorització d’emergència al juny, al considerar improbable la seva efectivitat, i amb la qual els Instituts de Salut van aturar llavors també els assajos clínics.

.

El vídeo, que el fill de Trump va tuitejar sencer i va ser compartit a Facebook per l’ultraconservador portal de notícies Breitbart, ja va ser retirat d’aquesta xarxa dilluns i també de Youtube, no sense que abans l’haguessin vist almenys 14 milions de persones.

Twitter no només ha retirat el missatge presidencial sinó que ha afegit una nota editorial als seus tòpics de tendències recordant que «la hidroxicloroquina no és un tractament efectiu per a la Covid-19 segons l’FDA».

El gir de Trump on alguns van voler veure un canvi de to s’ha confirmat de nou com un miratge. Fins i tot el dia en què va canviar de missatge, va insistir que el virus «desapareixeria». Tot i que ha decidit cancel·lar els actes de la convenció republicana a Florida, aquesta setmana deia que «molts governadors haurien d’estar reobrint estats que no estan obrint», i en la seva tirallonga de retuits en va incloure un que al·legava que «tot Amèrica hauria d’estar oberta».

Accions prèvies de Twitter

Twitter, la principal plataforma de comunicació de Trump, va començar a fiscalitzar la veracitat de les seves afirmacions al maig i ha eliminat o etiquetat amb advertències diversos tuits del president en les últimes setmanes.

Per exemple, el 23 de juny Twitter va indicar d’un tuit de Trump que «violava» les regles relacionades amb el que considera un comportament apropiat, tot i que donava la possibilitat de llegir-lo.

Notícies relacionades

Abans, la plataforma havia etiquetat com a comentaris enganyosos publicacions de Trump sobre el vot per correu, contrastades contra articles de premsa.

Després havia marcat un altre tuit per «glorificar la violència» en relació amb manifestacions que en alguns casos van derivar en disturbis, afirmacions que han portat altres gegants de Silicon Valley com Facebook a endurir també la moderació de continguts, incloent els del president.