pena de fins a 10 anys de presó

Un voluntari confessa ser l'autor de l'incendi de la catedral de Nantes

L'home, un demandant d'asil rwandès de 39 anys, ja havia sigut detingut un dia després dels fets

French firefighters battle a blaze at the Cathedral of Saint Pierre and Saint Paul in Nantes, France, July 18, 2020. REUTERS/Stephane Mahe

French firefighters battle a blaze at the Cathedral of Saint Pierre and Saint Paul in Nantes, France, July 18, 2020. REUTERS/Stephane Mahe / STEPHANE MAHE (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest diumenge el voluntari de la catedral de Nantes que va ser detingut l’endemà de declarar-se l’incendi a la diòcesi ha confessat davant el jutge haver-ne sigut l’autor. L’home ha sigut imputat i ha passat a presó provisional acusat de «destruccions i degradacions per incendi».

L’autor confés, un demandant d’asil rwandès de 39 anys, ha reconegut els fets de què se l’acusaven després de ser detingut per segona vegada ahir, dissabte, després ser arrestat fa una setmana i posteriorment alliberat sota la mateixa sospita.

«El meu client ha cooperat. Lamenta amargament els fets i reconèixer-ho ha sigut un alliberament per a ell. Avui està rosegat pels remordiments i sobrepassat per la dimensió dels fets», ha explicat al diari regional ‘Presse Océan’ el seu advocat, Quentin Chabert.

Dos focs

El detingut ha confessat haver iniciat dos focs en els òrgans del temple i un altre en un plafó elèctric, després d’haver tancat ell mateix la catedral el dia anterior dels fets, ha detallat el fiscal de Nantes, Pierre Sennès.

L’autor de l’incendi va ser arrestat dissabte al matí, després que la policia apreciés contradiccions en el seu primer relat, i durant la matinada va ser posat a disposició del jutge, que li va imputar els càrrecs de «destruccions i degradacions per incendi».

Escolà

El voluntari, identificat tan sols com Emmanuel, exercia d’escolà  des de feia uns quatre o cinc anys a la catedral, va explicar el rector la setmana passada.

Era un dels set voluntaris encarregats de la seguretat de la basílica i en ocasions ajudava durant la litúrgia, va assenyalar el rector, Hubert Champenois, que va afegir que tenia tota la seva confiança i que mai havia tingut motius per a la sospita.

La setmana passada la Fiscalia va assenyalar que l’autor havia demanat la seva regularització i havia escrit correus electrònics a diversos membres de la diòcesi per reclamar la seva ajuda. No era la primera vegada que sol·licitava l’estatus de refugiat, que li havia sigut denegat en ocasions anteriors.

10 anys de presó i 150.000 euros

Ara l’home s’enfronta a una possible pena de fins a 10 anys i una multa de 150.000 euros.

Notícies relacionades

Els bombers van ser alertats el dissabte 18 de juliol a les 7.45 hora local per persones que van veure flames a l’interior de la catedral i van aconseguir controlar el foc a mig matí.

Va quedar destruït un gran òrgan del segle XVII, així com altres elements del mobiliari i algunes obres d’art, però no hi va haver danys estructurals.

Temes:

Incendis França