Crisi sanitària

Rússia s'indigna davant les acusacions de piratejar investigacions contra la Covid-19

Moscou considera que les al·legacions no són més que un intent de restar credibilitat als seus propis experiments per desenvolupar una vacuna

zentauroepp53867934 russia s president vladimir putin and defence minister serge200624114545

zentauroepp53867934 russia s president vladimir putin and defence minister serge200624114545 / MAXIM SHEMETOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

No ha sigut un desmentiment a l’ús, similar als qud Moscou recorre quan és acusada regularment d’interferir en els processos electorals d’altres països. Rússia ha reaccionat aquest divendres amb una indignació inusitada a les al·legacions formulades pels EUAla Gran Bretanya i el Canadà que les seves xarxes de pirates informàtics havien atacat empreses farmacèutiques amb l’objectiu de robar informació sobre investigacions en curs per obtenir una vacuna contra el coronavirus.

Conscient del prestigi internacional que adquirirà aquell país que aconsegueixi desenvolupar la primera vacuna efectiva contra el virus, responsables russos han tornat els retrets i han assegurat que els països que els apunten ara amb el dit acusador el que intenten en realitat és minvar la credibilitat dels treballs que s’estan realitzant en territori rus.   

El portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha desestimat les acusacions formulades pel Centre Nacional Britànic de Ciberseguretat i repetides des del Canadà i els EUA amb les paraules habituals: aquestes informacions «no estan recolzades en proves», ha emfatitzat Peskov. Però aquesta vegada, la reacció russa més significativa no ha procedit del portaveu presidencial, sinó de Kirill Dmitriev, al capdavant del fons sobirà rus. Segons el mandatari, les al·legacions occidentals «no són més que una temptativa injusta de minvar la credibilitat» de la vacuna russa. 

Prement l’accelerador

Notícies relacionades

En aquest camp, el país ha premut l’accelerador. Aprofitant-se que els tests mèdics requereixen menys temps a Rússia que a Occident, Dmitriev havia informat durant aquesta setmana que les proves de la seva substància en 38 éssers humans havien conclòs amb èxit, eren segures i havien generat una resposta immunitària suficient per frenar de forma eficaç una infecció per Covid-19, anunciant alhora que 30 milions de dosis serien produïdes per al mercat interior abans de final d’any, probablement a partir del setembre. En l’interval de temps fins aleshores,  es planejava portar a terme un test de fase III, involucrant milers d’éssers humans, amb la col·laboració d’altres països, com l’Aràbia Saudita.

Dmitriev, a més, ha intentat aclarir qualsevol dubte assegurant que el seu país havia arribat a un acord amb la farmacèutica britànica Astrazaneca, les investigacions de la qual estan ja molt avançades, amb experiments avançats en fase III, per produir dosis de la seva substància en territori rus. «Res serà robat», ha assegurat  el responsable rus a Reuters. «Tot serà entregat a Rússia», ha conclòs.