Cita electoral

Els socialdemòcrates guanyen per la mínima en les eleccions de Macedònia del Nord

El partit governant de Zoran Zaev governarà amb una petita formació de la minoria albanesa

zentauroepp54132584 macedonia200716101423

zentauroepp54132584 macedonia200716101423 / OGNEN TEOFILOVSKI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

El governant Partit Socialdemòcrata (SDSM) de l’ex primer ministre Zoran Zaev va guanyar per un estret marge en les eleccions parlamentàries de Macedònia del Nord celebrades dimecres.

Segons va informar la Comissió Electoral Nacional (SEC, per les seves sigles en anglès) després del recompte del 99% dels vots, l’SDSM, que es va presentar en aliança amb el petit partit de la minoria albanesa BESA, va obtenir el 36,07%, mentre que el principal partit de l’oposició, el conservador VMRO-DPMNE, de Hristijan Mickoski, va aconseguir el 34,81%.

La tercera formació més votada va ser el cogovernant partit DUI, una altra de les formacions que representa els interessos de l’ètnia albanesa (25% de la població), que va arribar a l’11,37%.

Majoria mínima

Traduït en escons, els socialdemòcrates han aconseguit 46 seients, els conservadors nacionalistes, 44, i el DUI, 15, cosa que en un Parlament de 120 escons atorgaria a l’actual coalició governant una majoria mínima de 61 escons.

A més, van aconseguir representació parlamentària l’opositora Aliança per als Albanesos, amb el 8,57% (12 escons), ja present a l’última Cambra, així com dues noves incorporacions, la del partit Levica (‘Esquerra’), amb el 4,16% i 2 escons, i la del partit dels albanesos DPA, amb l’1,52% i 1 escó.

La jornada electoral va estar marcada per la por del coronavirus, que actualment experimenta un rebrot significatiu, i el conseqüent abstencionisme, ja que la participació tan sols va fregar el 51%.

Zaev va manifestar la seva satisfacció perquè, finalment, el seu partit aconseguís imposar-se. «Els ciutadans han votat per un futur segur, per la unitat i la solidaritat, per la prosperitat econòmica, per l’ordre i la justícia, per un futur millor», va assenyalar.

Mickoski, per la seva banda, no va aparèixer en públic, però el secretari general del partit, Igor Janushev, no va voler donar-se per vençut i va anunciar que VMRO-DPMNE intentarà forjar una coalició de Govern a la vista dels ajustats resultats.

Aspiracions europees

Les eleccions anticipades han sigut qualificades de crucials de cara a les aspiracions europees d’aquest petit país, de tot just dos milions d’habitants. Els socialdemòcrates van prometre durant la campanya que si guanyaven farien tot el possible per poder començar les negociacions d’adhesió a la Unió Europea (UE).

Zaev havia decidit convocar eleccions anticipades després que a la tardor passada la UE no aconseguís consensuar una data per a l’inici d’aquestes negociacions. Tot i que Macedònia del Nord continua sense data, el Consell Europeu va donar el març passat llum verda que s’iniciïn les converses.

Notícies relacionades

El març passat aquest país es va convertir, a més, en el trentè membre de l’OTAN, un altre dels punts que Zaev ha capitalitzat com a fruit de la seva gestió de Govern.

Aquest avenç es va aconseguir després d’haver resolt la llarga disputa amb Grècia sobre el canvi del nom del país, un tema que es debatia des de fa dècades i pel qual els successius governs hel·lens havien vetat l’accés del seu veí a l’Aliança Atlàntica i la Unió Europea.