Cita amb les urnes

L'ultraconservador Duda guanya les presidencials poloneses amb el 51,2% dels vots

L'actual president, avalat pel governamental partit Llei i Justícia (PiS), va ser el més votat en la segona volta amb un 52,2% dels vots

zentauroepp54058319 gorlice  poland   09 07 2020   polish president and candidat200711205449

zentauroepp54058319 gorlice poland 09 07 2020 polish president and candidat200711205449 / DAREK DELMANOWICZ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

L’ultraconservador Andrzej Duda ha sigut reelegit president de Polònia amb un 51,2% dels vots, segons els resultats encara provisionals difosos aquest dilluns per la Comissió Electoral Nacional, amb més del 90% dels districtes escrutats.

D’acord amb aquestes dades, l’actual president, recolzat pel governamental partit Llei i Justícia (PiS), va ser el més votat en la segona volta de les eleccions presidencials de diumenge, mentre que el seu rival, el liberal europeista alcalde de Varsòvia, Rafal Trzaskowski, va obtenir un 48,7% dels sufragis.

La victòria de Duda, amb cinc anys en el càrrec, va començar a perfilar-se diumenge a la nit amb els primers sondejos difosos al tancament dels col·legis electorals, tot i que llavors el seu avantatge respecte a l’aspirant era tan sols d’unes dècimes –50,4% per al president davant el 49,6% del seu rival–.

Un segon sondeig de l’institut Ipsos va ampliar una mica aquest avantatge unes hores més tard, al situar Duda rondant el 51%. Amb els primers sondejos, Duda s’havia proclamat vencedor davant els seus seguidors, mentre Trzaskowski afirmava que s’havien d’esperar als resultats.

Participació del 68%

L’índex de participació va ser destacable, ja que es va situar a prop del 68,12% dels gairebé 30 milions d’electors convocats a les urnes per a aquesta segona volta dels comicis presidencials.

«Guanyar les eleccions amb gairebé un 70% de participació és una cosa fantàstica, vull agrair-ho a tots els meus compatriotes [...] Vull continuar amb les polítiques que he dut a terme fins ara. Mantindré el diàleg amb els meus compatriotes, i això no canviarà», va declarar Duda al conèixer-se les dades del primer sondeig.

En la primera volta, celebrada el 28 de juny i amb un total d’11 candidats, Duda havia sigut ja el més votat, amb el 43,50% dels vots emesos, mentre que Trzaskowski va aconseguir el 30,46% de les paperetes. Es perfilava una segona ronda amb resultat molt ajustat, ja que els sondejos en la recta final atorgaven a Duda el 50% i a l’alcalde de Varsòvia, un 47%.

Notícies relacionades

Les presidencials poloneses estaven previstes inicialment per al 10 de maig, però es van ajornar a causa de les restriccions vigents llavors per la pandèmia del coronavirus.

Els comicis es van portar a terme sota estrictes condicions d’higiene i seguretat, tant en la primera com en la segona ronda, sense incidents destacables.

Temes:

Polònia