crisi sanitària

El Brasil podria arribar als 1.600 morts al dia per coronavirus

La Universitat Federal de Paranà augura 48.000 contagis cada 24 hores

El virus ha matat 71.151 persones i n'ha infectat 1,8 milions, entre ells Bolsonaro

zentauroepp53724167 ame5885  r o de janeiro  brasil   11 06 2020   activistas co200611164156

zentauroepp53724167 ame5885 r o de janeiro brasil 11 06 2020 activistas co200611164156 / Antonio Lacerda

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«La realitat del futur de cada família brasilera ha de ser despolititzada de la pandèmia. Els nombres reals d’aquesta guerra apareixeran aviat», va asseverar aquest diumenge Jair Bolsonaro, quan el Brasil va tenir nous 659 morts i 23.361 contagis per Covid-19. El mateix president és un dels 1,9 milions d’infectats. Però Bolsonaro rebutja aquestes xifres. Més enllà de la seva incredulitat, i enmig de declaracions de governadors i alcaldes que auguren més problemes sanitaris, un estudi de la Universitat Federal de Paranà (UFPR) adverteix que el gegant sud-americà pot tenir 1.600 defuncions diàries o més en dues setmanes. A partir de l’ús d’algoritmes evolutius, es va arribar a la conclusió que els casos positius arribaran a 48.000 cada 24 hores.

Malgrat haver contret el patogen que ja va matar 72.151 persones, el capità retirat va tornar a pressionar a través de Twitter perquè els estats accelerin l’obertura de l’economia. «Tenim un país al caire de la recessió. Sempre he dit que l’efecte secundari de combatre el virus no podia ser pitjor que el virus per si mateix».

El contagi de Bolsonaro i la lleugeresa amb què ha afrontat el tractament, sobre la base d’ingerir cloroquina, una droga fortament qüestionada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS), provoca desconcert i sospita en certs observadors que temen una utilització política selectiva del seu cas. La primera dama, Michelle Bolsonaro, va informar que no té el coronavirus. «Les meves filles i jo vam donar negatiu. Agraeixo les oracions», va comunicar a través d’Instagram. Ara per ara es desconeix si el cap d’Estat va transmetre el virus als seus altres fills, els seus assidus col·laboradors i interlocutors dels últims dies.

«Genocidi»

«Si el capità Bolsonaro evités confrontacions irracionals, el seu govern mostraria la confusió en què es troba. No hi ha un ministre de Salut, la cartera té un interí, i divendres va arribar al cinquè titular d’Educació», va assenyalar Elio Gaspari, columnista del diari ‘O Globo’.

Gilmar Mendes, un dels integrants del Tribunal Federal Suprem (del STF), va criticar per la seva banda durament la decisió de Bolsonaro de militaritzar l’àrea Salut enmig de la pandèmia. Va assenyalar en aquest sentit que el general Eduardo Pazuello, a càrrec de la cartera, no té experiència prèvia en la matèria. «Ja no podem tolerar aquesta situació. No és acceptable tenir aquest buit. Això és dolent per a la imatge de les Forces Armades. Hem de dir això molt clarament: l’Exèrcit s’està associant amb aquest genocidi, no és raonable. És necessari posar fi a això», va dir durant un debat organitzat per la revista ‘IstoÉ’ i per l’Institut Brasiler de Dret Públic. L’exministre de Salut del Govern d’ultradreta, Luiz Henrique Mandetta, va assentir amb gravetat.

Immediatament, el Ministeri de Defensa va sortir contra Mendes i va dir que l’exèrcit treballa diàriament per combatre la Covid-19 amb «un major número de personal que la FEB (Força Expedicionària) durant la Segona Guerra Mundial ».

L’amenaça de la fam

Notícies relacionades

Una enquesta realitzada per l’oenagé Oxfam adverteix que, a finals del 2020, unes 12.000 persones poden morir de gana diàriament al món a causa dels efectes de la pandèmia. El Brasil es convertirà llavors en un dels «epicentres emergents» d’aquest drama a causa de la falta de suport del Govern Federal per als que viuen en situacions vulnerables. Oxfam recorda sobre això que a partir del 2015 es va iniciar al Brasil un procés de deteriorament dels programes socials al compàs de les reformes d’«austeritat» i la posterior crisi econòmica.

L’arribada de Bolsonaro al poder, afegeix, va agreujar les circumstàncies. El programa Bossa Família, creat fa 17 anys pel president Luiz Inácio Lula da Silva, ha sigut reduït sistemàticament. Només el març passat, abans que es declarés la quarantena, unes 160.000 persones van perdre aquest benefici. Bossa Família ajuda els que viuen en situació de pobresa extrema amb 17,65 dòlars mensuals. Els que són considerats pobres reben una aportació estatal mitjana de 35,31 dòlars cada 30 dies.