CANVI CLIMÀTIC

Sibèria torna a registrar un rècord de calor a l'estiu

Les temperatures mitjanes estivals dels dos últims anys a la regió superen en més d'un grau la mitjana històrica

S'hi han declarat un total de 246 incendis i han carbonitzat una superfície de boscos de 140.000 hectàrees

zentauroepp54025603 russian federation   07 07 2020   an undated handout photo m200707193657

zentauroepp54025603 russian federation 07 07 2020 an undated handout photo m200707193657 / EMERCOM OF RUSSIA PRESS SERVICE

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Nou estiu amb rècords de calor a Sibèria. Segons dades obtingudes per la Unió Europea, la regió àrtica del continent euroasiàtic ha registrat temperatures cinc graus superiors a la mitjana, generant, igual com el passat exercici, incendis forestals de grans proporcions difícils de controlar en una remota zona del planeta, de molt complicat accés escassament habitada

Durant una d’aquestes caloroses jornades en aquesta regió d’estius curts i frescos, concretament a la localitat de Verkhoiansk, a la república de Iacútia, s’ha arribat a constatar una temperatura de 38 graus Celsius per sobre del Cercle Polar ÀrticL’Organització Meteorològica Mundial està investigant si es tracta de la cota més elevada mai anotada en el registre històric.

«El clima està canviant de manera més ràpida a l’Àrtic, estem constatant condicions més caloroses i seques, condicions ideals per als incendis forestals», ha declarat a Reuters Mark Parrington, membre de ‘Copernicus’, el programa de la UE per a l’observació dels canvis al planeta Terra. A data del 6 de juliol, l’Agència Forestal Russa ha comptabilitzat un total de 246 incendis forestals en curs a la regió, afectant més de 140.000 hectàrees.  Set regions russes han declarat l’estat d’emergència.

Notícies relacionades

 

La situació comença a recordar el viscut l’estiu passat, quan es van cremar unes tres milions d’hectàrees, superfície equivalent a la de Bèlgica, al Territori de Krasnoiarsk, al Territori de Zabaikal  i a Iacútia, regions administratives localitzades a la Sibèria central. La situació va ser especialment dramàtica a la primera regió, la capital homònima de la qual, Krasnoiarsk, una important ciutat industrial de més d’un milió d’habitants, va estar coberta pel fum durant diversos dies. Els veïns relataven als mitjans de comunicació locals i estrangers no haver viscut mai una situació semblant.