LA CARRERA A LA CASA BLANCA

Silicon Valley desafia l'estratègia digital de Trump

Mesures per frenar contingut d'odi i desinformació afecten directament la seva campanya

Es busquen alternatives després dels passos fets per Facebook, Twitter, Snapchat o Twitch

zentauroepp53571307 topshot   the twitter page of us president donald trump s is200702184651

zentauroepp53571307 topshot the twitter page of us president donald trump s is200702184651 / OLIVIER MORIN

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Potser no ha sentit parlar de Parler, una plataforma que es ven com un bastió contra la censura, però és el xafardeig en cercles conservadors dels Estats Units. A la xarxa creada el 2018 s’han afegit desenes de congressistes republicans i figures de l’entorn del president, incloent-hi els seus fills i el seu cap de campanya. I és només un senyal de la recerca d’alternatives de la dreta en un moment en què, finalment, no sense reticències, davant d’un nou moment social de clamor per la justícia racial i sota pressions com el boicot d’anunciants que fueteja Facebook, els gegants de Silicon Valley han començat a fer passos per limitar l’abús de les seves plataformes per llançar discurs d’odi i desinformació i, també, per moderar continguts, qüestió que té encès el debat sobre la llibertat d’expressió.

El més fàcil per a Silicon Valley han sigut alguns passos. Per exemple a YouTube, amb 212 milions d’usuaris als EUA, s’han tancat canals de prominents supremacistes blancs. A Reddit s’han vetat unes 2.000 comunitats, incloent el subreddit r/The_Donald però també r/ChapoTrapHouse, vinculat a l’esquerra.

Denúncies de discriminació

Notícies relacionades

Més greu per a Trump és que la llista d’accions que l’afecten directament no deixa de créixer. Twitter fiscalitza els seus missatges i, en el cop més gran per a ell, també ha començat a fer-ho Facebook, amb més de 175 milions d’usuaris als EUA. Twtich, subsidiària de ‘streaming’ en viu d’Amazon, va eliminar contingut ofensiu del president i ha suspès temporalment el seu canal.  Snapchat ha deixat de promocionar el seu compte explicant el següent: No amplificarem veus que incitin a la violència racial i la injustícia».

Les mesures han donat ales als conservadors per tornar a denunciar el que veuen com discriminació. No tanquen sinó que alimenten un debat profund. I Trump continuarà arribant a les masses i a les seves bases, però a menys que ho faci amb la seva aplicació, amb l’altaveu de mitjans conservadors o a través de vehicles com Parler, no podrà llançar qualsevol missatge davant de les eleccions del 2020 amb la carta blanca del 2016.