Incertesa a Veneçuela

La justícia britànica atorga a Guaidó el control de les reserves d'or guardades al Banc d'Anglaterra

El jutge argumenta que el Govern el reconeix «inequívocament» com a president interí de Veneçuela

El Banc Central de Veneçuela anuncia que apel·larà el dictamen, que qualifica d'«absurd» i «insòlit»

zentauroepp47999225 venezuelan opposition leader juan guaido waves gestures duri190503204414

zentauroepp47999225 venezuelan opposition leader juan guaido waves gestures duri190503204414 / JUAN BARRETO

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce / Abel Gilbert

El Banc Central de Veneçuela (BCV) va anunciar que apel·larà «immediatament» la decisió «absurda i insòlita» del jutge anglès Nigel Teare d’atorgar al diputat opositor Juan Guaidó el control de les reserves d’or del país sud-americà dipositades al Banc d’Anglaterra (BoE) i valorades en 930 milions d’euros.  El dictamen, va assegurar el BCV en nom del president Nicolás Maduro, busca «privar el poble veneçolà de l’or tan urgentment necessari per fer front a la pandèmia de la Covid-19».  El bufet Zaiwalla & Co, que representa el Govern veneçolà en aquest cas, va considerar que el tribunal anglès «ha ignorat la realitat sobre el terreny». Al seu criteri, l’evidència inequívoca és que Maduro «controla» les institucions de l’Estat. En aquest sentit, va remarcar que només l’ocupant del palau de Miraflores «pot garantir la distribució de subministraments mèdics necessaris per combatre la pandèmia».

Guaidó, considerat pels Estats Units, el Regne Unit i uns altres 53 governs l’autoritat executiva «encarregada» de Veneçuela, va valorar per la seva banda el pronunciament del jutge Teare. «Avui és evident la fortalesa de la nostra causa i la nostra lluita en el pla internacional. Ens toca continuar fent la nostra tasca dins el país i empènyer junts. El món fa pinya davant els abusos de la dictadura i continuem sumant capacitats per aconseguir una solució a la crisi a Veneçuela», va dir. L’oposició més intransigent amb Maduro va trobar en els fonaments del magistrat una nova carta de validació. Segons Teare, Guaidó ha sigut «inequívocament» reconegutpel Govern britànic com a «president interí constitucional» de Veneçuela des de finals de gener del 2019.  A partir d’aquest moment, el BCV va dur a terme sense èxit nombroses gestions per recuperar les 30 tones d’or que hi ha a les cambres cuirassades del Banc d’Anglaterra. 

Context advers

Notícies relacionades

La sentència del jutge anglès es coneix pocs dies després que el palau de Miraflores ordenés a l’ambaixadora de la Unió Europea a Caracas, Isabel Brilhante Pedrosa, abandonar el país en resposta a les sancions disposades per Brussel·les contra funcionaris maduristes i aliats del Govern. «¿Qui és per provar d’imposar-se amb l’amenaça? ¡Ja n’hi ha prou del colonialisme!», va bramar Maduro. Finalment, Caracas ha decidit deixar sense efecte la decisió després de parlar amb l’Alt Representant de la UE per als Afers Exteriors i de Seguretat, Josep Borrell.

En aquest context, l’alta comissionada de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) per als Drets Humans, la xilena Michelle Bachelet, va denunciar nous arrestos de periodistes, sindicalistes, professionals de la salut i manifestants.  «Em preocupen les presumptes al·legacions de tortures i detencions arbitràries arran d’una presumpta incursió militar. Soc conscient que l’Estat ha d’aclarir aquests fets, però ha de respectar els drets humans», va dir sobre la fallida incursió armada que es va fer el maig passat i que va provocar almenys 11 morts i desenes de detinguts. L’intent d’una acció armada a pocs quilòmetres de la capital va comptar, al seu torn, amb la participació de contractistes nord-americans i de l’entorn de Guaidó.