CONTAGIS A L'ALÇA

Nova York imposa una quarantena a visitants d'altres estats dels EUA

Nova Jersey i Connecticut s'afegeixen a la iniciativa per evitar nous contagis

El país registra 35.000 contagis en un dia, la xifra més alta des del mes d'abril

53878895 60

53878895 60 / JOHANNES EISELE (AFP)

3
Es llegeix en minuts

L’anteriorment colpejat estat de Nova York i els seus veïns Nova Jersey i Connecticut imposaran una quarantena de 14 dies als viatgers procedents d’altres estats del país on hi ha focus importants de Covid-19. La mesura busca evitar nous contagis a la regió del país més castigada per la pandèmia, segons ha anunciat el governador, Andrew Cuomo, i coincideix amb un nou rècord diari de contagis al país: 35.000. Donald Trump, que viatjarà aquest cap de setmana a Nova Jersey, ja ha dit que no respectarà la quarantena vigent en l’estat perquè «no és un civil».

En una roda de premsa, Cuomo ha explicat que Nova York, que ha sigut l’epicentre del coronavirus als EUA, ha «treballat molt dur per reduir la taxa de transmissió» i les autoritats no volen que aquests avanços es reverteixin al rebre viatgers d’altres estats que «literalment porten la infecció».

Ha detallat que en aquest moment la quarantena s’aplicaria a viatgers d’Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Carolina del Nord i del Sud, Washington, Utah i Texas, però ha matisat que aquests focus «poden canviar», per la qual cosa les autoritats «actualitzaran diàriament» qui està subjecte a l’ordre.

Pics sense precedents

Florida i Texas van experimentar en les últimes 24 hores un rècord de casos, amb 5.508 i 5.551 nous contagis confirmats, mentre que Califòrnia i Arizona van fer el mateix dimarts, amb 7.149 i 3.593, respectivament.

El governador de Florida, el republicà Ron DeSantis, va indicar que aquest augment en el nombre de contagis es deu a una combinació de l’increment en les proves realitzades i el contacte «natural» entre la població jove, cosa que explicaria en part que les morts no s’hagin disparat.

El de Califòrnia, Gavin Newsmon, va dir que «alguns dirien que han desenvolupat una mica d’amnèsia, d’altres han abaixat francament la guàrdia», mentre que el de Texas, Greg Abbott, un dels primers a esgotar la reobertura, va demanar als seus ciutadans que tornin a quedar-se a casa.

Trump no respectarà la quarantena

En una nova sortida de to, Trump, que viatjarà aquest cap de setmana a Nova Jersey, ja ha anunciat que no respectarà la quarantena vigent a l’estat perquè «no és un civil». «El president dels Estats Units no és un civil. Tot aquell que està pròxim a ell, inclòs el seu equip, convidats i premsa s’han sotmès a la prova diagnòstica de la Covid-19 i han confirmat ser negatives», ha indicat el sotssecretari de premsa de la Casa Blanca, Judd Deere, en un comunicat recollit per la cadena de televisió CNN.

En el cas de Trump, que visitarà un club de golf, hauria de sotmetre’s a l’aïllament perquè va viatjar a Arizona dimarts, un dels estats assenyalats per Nova Jersey per la quantitat de casos de la Covid-19 que registra. En aquest context, la Casa Blanca ha precisat que, durant la visita del president nord-americà a Arizona, es van seguir les recomanacions pertinents per evitar eventuals contagis de coronavirus.

El governador de Nova Jersey, Phil Murphy, ha tret ferro a l’assumpte assenyalant que «el president dels Estats Units és un treballador essencial» i que «la gent al seu voltant es fa proves tota l’estona». «Crec que el punt més important aquí és que volem que la gent sigui realment responsable en termes de pensar no només en ells mateixos, sinó en la seva família i comunitats», ha asseverat.

Retallada de fons

Notícies relacionades

Paral·lelament, i es diria que aliè a les xifres, el Govern del president Donald Trump tallarà els fons que aporta a 13 centres comunitaris que fan proves de coronavirus, set d’aquests a Texas, tot i que aquests continuaran oberts amb finançament estatal i local.

Malgrat els comentaris recents de Trump culpant de l’augment de casos als EUA a l’increment de proves, el funcionari encarregat dels tests a nivell nacional, l’almirall Brett Giroir, ha assenyalat que la decisió estava prevista fa temps i que el Govern està utilitzant aquests fons per ampliar la capacitat de fer proves. El senador republicà per Texas Ted Cruz, no obstant, ha demanat a Trump que mantingui i ampliï els fons per a aquests centres.