Crisi sanitària

El Brasil supera els 50.000 morts per coronavirus

El país llatinoamericà és el segon país del món en nombre de víctimes, per darrere dels EUA

Bolsonaro vol accelerar la desescalada malgrat tot

zentauroepp53708403 file photo  brazil s president jair bolsonaro talks with bra200615184236

zentauroepp53708403 file photo brazil s president jair bolsonaro talks with bra200615184236 / Adriano Machado

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

«Gairebé el 90% gairebé no sent res. Ni tan sols un símptoma de grip», ha insistit el president Jair Bolsonaro sobre la Covid-19. La tradicional lleugeresa dels seus diagnòstics es coneix quan el Brasil es prepara per traspassar la barrera dels 51.000 morts, segons les estadístiques del Govern d’ultradreta de dubtosa credibilitat.

El Brasil és, a hores d’ara, el segon país del món amb més quantitat de defuncions per coronavirus. El nombre de casos positius s’acosta als 1.100.341. Malgrat els problemes, el gegant sud-americà avança en la seva desescalada. La majoria dels estats ha començat a atenuar les restriccions.  Les platges de Rio de Janeiro es van tornar a poblar.

El capità retirat vol que el retorn als dies previs a la pandèmia sigui encara més accelerat. Creu que una recuperació econòmica el salvarà de les tempestes polítiques que s’acosten. Bolsonaro va demanar als governadors regionals que «deixin treballar» la majoria de les persones, perquè «la possibilitat de tenir un problema és escassa».

La setmana passada, el Brasil va registrar cinc jornades consecutives de més de 1.000 morts diàries. El coronavirus, que al principi es va concentrar a les grans ciutats, São Paulo i Rio de Janeiro, avança amb força cap a l’interior del país, on la infraestructura sanitària és molt més precària. El 59% dels casos registrats en les últimes setmanes han tingut lloc en zones que estaven menys exposades al virus. L’altre canvi relacionat amb el curs de la infecció és de l’ordre social. La Covid-19 es va traslladar dels estrats més adinerats als més pobres de la població.

El perill de la desescalada

En aquest context, l’organització humanitària Metges sense Fronteres (MSF) va advertir sobre els perills en potència. «La capacitat del sistema de salut, ja portada al límit, ara està arribant al col·lapse». MSF també va alertar sobre les condicions de treball que tenen en el sector de salut. «Les infermeres estan morint més ràpid que a qualsevol altre país del món. El nombre de casos sospitosos i confirmats entre professionals ha saltat de 230, a principis d’abril, a 11.000 un mes després».

Notícies relacionades

La Universitat Estatal de Rio de Janeiro (UERJ) va expressar el seu rebuig de la flexibilització de les mesures d’aïllament social i va proposar la creació d’un comitè amb especialistes i tècnics designats per universitats i institucions d’investigació estatals per definir un calendari realista que condueixi cap a la «nova normalitat».

Aquestes aspiracions topen de cara amb el present polític. «Els metges no saben com fer la guerra; els generals no saben com gestionar la salut», va dir Luiz Henrique Mandetta, el primer dels dos ministres d’aquest ram que van abandonar el Govern per les seves discrepàncies amb Bolsonaro. La cartera és manejada des de fa un mes per Eduardo Pazzuello, un general expert en logística. Mandetta va qualificar de «decebedora» la militarització de l’estratègia sanitària. «L’únic que no haurien d’haver fet va ser perdre la credibilitat del Ministeri de Salut».

Temes:

Brasil