crisi sanitària

Cada minut mor un brasiler per Covid-19

Amb 34.021 morts, el Brasil es va convertir en el tercer país del món amb més quantitat de casos letals, per sobre d'Itàlia

La crisi sanitària s'aguditza en paral·lel a les tensions polítiques i els intents de Bolsonaro de radicalitzar el Govern d'ultradreta

zentauroepp53639641 bra107  bras lia  brasil   03 06 2020   empleados preparan a200605131740

zentauroepp53639641 bra107 bras lia brasil 03 06 2020 empleados preparan a200605131740 / Joedson Alves

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El Brasil ja és el tercer país del món amb més morts per Covid-19. Amb les seves 34.021 defuncions va desplaçar Itàlia del lloc que ocupava en aquesta llista macabra. El gegant sud-americà va tenir en les últimes 24 hores un nou rècord de 1.473 casos letals. El diari paulista ‘Folha’ va fer comptes i el resultat provoca esgarrifances: una mort per minut. El nombre d’infectats ha ascendit a 614. 941 amb els 34.021 contagis reportats aquest dijous, segons les dades oficials que alguns especialistes posen en dubte i tendeixen a multiplicar fins i tot per set. 100 dies després que el president Jair Bolsonaro definís la pandèmia com una «gripeta», el Brasil espera setmanes més difícils.

El primer report de la malaltia es va conèixer el 25 de febrer. Gairebé un mes després va tenir lloc la primera mort per coronavirus. A aquest ritme, s’estima que en pocs dies el Brasil superarà el Regne Unit en quantitat d’òbits. A diferència del que ha passat a Espanya, França i Itàlia, el Brasil sembla lluny encara de reduir el ritme de propagació de la Covid-19.

La crisi sanitària ja va devorar dos ministres de Salut,  Luiz Henrique Mandetta i l’oncòleg Nelston Teich. Aquest últim amb prou feines va durar quatre setmanes en el seu càrrec. Se’n va anar perquè pensava el mateix que l’Organització Mundial de la Salut (OMS): la cloroquina no serveix per tractar els malalts. Teich acaba de tenir la seva revindicació científica. Però a Bolsonaro això no el fa posar vermell. En aquest càrrec tan sensible va decidir ratificar un general expert en logística, Eduardo Pazuello. Les conseqüències, diuen els especialistes, salten a la vista.

Cada vegada menys llits

D’acord amb la premsa brasilera, almenys cinc estats tenen més del 90% dels seus llits a la Unitat de Cures Intensives (uci) ocupats. El capità retirat es continua prenent a la lleugera les circumstàncies. Dimecres passat va dir que «potser» ha contret «20 vegades» el coronavirus, però que «potser» és asimptomàtic. «Ara, jo, malgrat estar en el grup de risc, soc el comandant de la nació, he d’estar entre la gent. I estic entre la gent». Segons Bolsonaro «el virus és una cosa que atraparà tothom». Per això «no va ser necessari que, en gran part de la premsa, creés aquest estat de pànic amb la població».

 L’ascens dels casos positius i les morts té lloc en moments que els governadors dels estats i els alcaldes s’inclinen a iniciar una desescalada sota pressió de Bolsonaro i temorosos que s’aprofundeixi la caiguda de l’activitat productiva.  El Govern d’ultradreta obra en el sentit contrari a l’Argentina. El país veí va decidir estendre la quarantena fins al 21 de juny, especialment a la ciutat de Buenos Aires i la seva populosa perifèria. El president Alberto Fernández va decretar l’aïllament social el 21 de març. Des d’aleshores van perdre la vida 608 persones i se n’han encomanat 20.814. El que els dos països comparteixen és un horitzó econòmic de penúries agreujat sensiblement per la pandèmia.

Noves amenaces

Notícies relacionades

La crisi sanitària coincideix amb dies de creixent tensió política. Bolsonaro desafia el Tribunal Suprem i recolza les marxes en favor del tancament del Congrés. «La conducta del cap de la nació mostra delictes serials comesos per algú que s’assegui protegit per la seva guàrdia pretoriana», va dir la revista Istoé.

El Brasil reprodueix en cert punt la mateixa dinàmica política dels Estats Units. Diumenge es farà una nova manifestació contra el Govern. Bolsonaro ja ha reaccionat com el seu col·lega Donald Trump davant les protestes per l’assassinat de George Floyd. Els que tornaran a mobilitzar-se, va dir, són «idiotes», «marginats » i  «addictes». El capità retirat va demanar als seguidors que aquesta vegada no surtin al carrer a corejar el seu nom ni demanar per la intervenció castrense. «Diumenge, la gent verda i groga, que és patriòtica, que pensa en el seu país, que és conservadora, que treballa, que és liberal, que creu que el Brasil pot millorar en la feina, es queda a casa. No, no hi vagis, no vinguis a aquest moviment, aquestes persones no tenen res a oferir-nos. Un munt de delinqüents. Volen l’enfrontament».