EL DRAMA MIGRATORI

Dos barcos amb 280 migrants rescatats esperen port a Itàlia o Malta

La situació és més complexa que en altres ocasions perquè els dos països prohibeixen el desembarcament per la pandèmia

migrantes vid 20 135202 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Divendres a la nit el barco ‘Mare Jonio’ de l’oenagé italiana Mediterranea va rescatar 70 migrants que se sumen als 211 a bord del barco de l’oenagé alemanya Sea Watch que esperen que les autoritats de Malta o d’Itàlia concedeixin un port en un moment complicat a causa de la pandèmia.

Ahir a la nit Mediterranea va comunicar que havia rescatat 70 persones que es trobaven en un barco de fusta que corria el perill d’enfonsar-se a la zona SAR (recerca i rescat en les seves sigles en anglès) de Malta, a unes 48 milles al sud-est de l’illa italiana de Lampedusa.

Aquest rescat se suma als fets durant la setmana per Sea Watch, que porta a bord 211 migrants localitzats a tres barcasses davant les costes de Líbia.

Immobilització

En aquests últims dies a l’illa de Lampedusa, a Sicília, també han arribat prop de 157 migrants tant pels seus propis mitjans com acompanyats per les llanxes de la Guàrdia Costanera italiana. Les oenagés han denunciat que aquesta setmana prop de 500 migrants han sigut interceptats per llanxes líbies i retornats a aquest país.

La situació és encara més complexa que en altres ocasions, ja que tant Itàlia com Malta han decretat el tancament dels seus ports per la pandèmia. Els últims salvaments els van dur a terme a l’abril el barco ‘Alan Kurdi’, de l’alemanya Sea Eye, i l’espanyol ‘Aita Mari’. Tots dos estan actualment immobilitzats per ordre judicial a Sicília. Els migrants rescatats van ser traslladats a un ferri que el Govern italià va posar a disposició perquè passessin el període de quarantena.

Mentre que, en el cas de Malta, prop de 400 migrants van passar més de 15 dies en barcos de passeig turístic i finalment se’ls va portar a terra al considerar que la situació a bord era insostenible.

Gairebé 6.000 arribades

L’embarcació de Sea Watch va ser la primera a tornar a fer rescats humanitaris al Mediterrani Central després de dos mesos, i poc després també es va unir a les tasques de salvament el barco ‘Mare Jonio’, de l’ONG Saving Humans Mediterranea.

Notícies relacionades

La nau ‘Ocean Viking’, de l’oenagé francesa Sos Mediterranée, també va anunciar que aviat s’hi unirà per ajudar en les tasques de rescat de migrants al Mediterrani.

Aquest dissabte el Ministeri d’Interior d’Itàlia ha publicat les noves dades d’arribades de migrants durant aquest any i fins ara han arribat 5.832 persones al país.