Itàlia detecta que el virus ja circulava al desembre pel país

Una anàlisi de les aigües residuals de Milà i Torí aporta noves dades sobre la pandèmia

Milan (Italy), 07/05/2020.- A girl walking at the Idroscalo park which is reopening to the public today in Milan, Italy, 07 May 2020. Starting from 04 May 2020 Italy have entered the second phase of relaxing coronavirus lockdown measures. (Abierto, Italia) EFE/EPA/MATTEO BAZZI

Milan (Italy), 07/05/2020.- A girl walking at the Idroscalo park which is reopening to the public today in Milan, Italy, 07 May 2020. Starting from 04 May 2020 Italy have entered the second phase of relaxing coronavirus lockdown measures. (Abierto, Italia) EFE/EPA/MATTEO BAZZI / MATTEO BAZZI (EFE)

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / ROMA

El virus SARS-CoV-2 que ha provocat una pandèmia mundial circulava a Milà i Torí, ciutats del nord d’Itàlia, ja des del desembre del 2019, segons es desprèn de les anàlisis de l’Institut de Sanitat italià (ISS) de les aigües residuals recollides en aquelles dates. Oficialment, el país no va detectar el primer cas fins el 21 de febrer del 2020.

Les mostres preses als purificadors dels centres urbans del nord d’Itàlia demostren que el coronavirus ja circulava entre la població. L’informe conclou que la informació és «coherent amb altres resultats obtinguts de l’anàlisi en altres països».

En detall, el document esmenta un informe sobre pacients hospitalitzats a França, en què es va identificar el SARS-CoV-2 positiu a finals de desembre del 2019. Es refereix també a un estudi de la Universitat de Barcelona i d’Aigües de Barcelona que relata que es van localitzar restes del patogen en mostres d’aigües residuals recollides a mitjans de gener a Barcelona, aproximadament 40 dies abans de la notificació del primer cas autòcton.

Una quarantena de mostres

L’estudi de l’ISS va examinar 40 mostres d’aigües residuals recollides entre l’octubre del 2019 i el febrer del 2020, i 24 mostres de control entre el setembre del 2018 i el juny del 2019, cosa que va permetre excloure amb seguretat la presència del virus abans del desembre.

Els resultats, confirmats en dos laboratoris diferents amb dos mètodes diferents, han mostrat la presència de Covid-19 a les mostres preses a Milà i Torí el 18 de desembre del 2019 i a Bolonya el 29 de gener del 2020.

Notícies relacionades

El nombre total de persones mortes a Itàlia pel coronavirus va arribar aquest dijous a les 34.514, mentre que les persones que l’han contret des que es va registrar el primer cas oficial el 21 de febrer ascendeixen a 238.159.

El país registra aquest divendres un augment en el nombre de pacients morts per Covid-19, amb 66 més en les últimes 24 hores, i per primera vegada en dos mesos la dada de pacients ingressats a l’uci també s’ha incrementat. Aquest repunt coincideix amb els rebrots a Alemanya i la Xina.