anàlisis ràpides

Agbar llança una eina per vigilar el coronavirus en aigües residuals

El sistema permet realitzar un seguiment de l'evolució i anticipar l'aparició de possibles nous brots en la població

zentauroepp53413137 soc agua aguas valencia200514162722

zentauroepp53413137 soc agua aguas valencia200514162722 / Miguel Lorenzo

1
Es llegeix en minuts
Efe

Aigües de Barcelona (Agbar) ha posat en marxa una eina de vigilància en aigües residuals per rastrejar la possible presència de Covid-19 i que han batejat com a City Sentinel. El sistema de vigilància, ja implementat a Catalunya i que combina pla de mostreig adaptat, anàlisis ràpides d’RT-qPCR i accés a un observatori digital, permet realitzar un seguiment de l’evolució del virus en aigües residuals i anticipar l’aparició de possibles nous brots en la població, ha explicat la companyia en un comunicat.

Funcionament

El seu sistema recull mostres que s’analitzen de manera automàtica i permeten als gestors públics visualitzar les dades, fent més atenció a les instal·lacions i edificis crítics i de risc elevat, com residències, hospitals o centres de salut, així com edificis singulars d’alta ocupació.

En el seu desenvolupament hi ha col·laborat un grup d’experts encapçalat pel doctor Albert Bosch, especialista en virologia aquàtica adscrit a la Universitat de Barcelona, així com també Cetaqua i els laboratoris de LABAQUA.

Notícies relacionades

«Fins ara s’ha anat a remolc de la malaltia. La vigilància del SARS-CoV2 en aigües residuals pot permetre avançar-nos als casos de Covid-19 per adoptar mesures efectives immediates davant una possible nova onada d’infeccions», ha afirmat Bosch.

Manuel Cermerón, representant de la companyia, ha explicat que posen «a disposició dels gestors públics i del teixit empresarial l’observatori digital de SARS-CoV-2 en aigües residuals més rellevant del territori nacional, unint el seu coneixement en operació avançada de xarxes i en tècniques ràpides de detecció de patògens, amb les dades i experiència d’anys en vigilància epidemiològica».