CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

La Xina assegura que el brot de Covid-19 a Pequín ja està controlat

Els 21 contagiats registrats aquest dimecres confirmen la tendència baixista des que el 13 de juny s'assolís el pic

zentauroepp53799243 fotodeldia  pek n  china  18 06 2020   personal sanitario ha200618150830

zentauroepp53799243 fotodeldia pek n china 18 06 2020 personal sanitario ha200618150830 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

«Sí, ho està», ha respost aquest matí Wu Zunyou, director del Centre per al Control i Prevenció de Malalties de la Xina, a la pregunta de si el brot de coronavirus a Pequín estava controlat. Les dades suggereixen la victòria en aquesta batalla dels tres dies que havia anunciat el consistori perquè l’ensurt no derivés en una crisi nacional. Els 21 contagiats registrats aquest dimecres perseveren en la tendència baixista des que el 13 de juny s’assolís el pic. «En els pròxims dies continuarem veient nous casos confirmats, però la transmissió del virus està sota control, amb la qual cosa la corba s’anirà aplanant a poc a poc», ha afirmat Wu. Els 158 contagis vinculats al mercat de Xinfadi han mesurat la gestió sanitària de la capital després d’haver acumulat gairebé dos mesos sense infeccions locals.

L’expert ha al·ludit a l’àgil reacció de les autoritats. Més de 350.000 persones vinculades d’una o una altra forma al mercat han sigut testades i 30.000 restaurants han sigut desinfectats, barris sencers han sigut confinats, s’han recuperat els registres d’identitat i les preses de temperatura a l’entrada dels complexos immobiliaris, totes les institucions educatives han sigut tancades i els esdeveniments esportius han sigut posposats. Sobre la cosmopolita Pequín hi pesa encara un forrellat parcial. Més d’un miler de vols transprovincials han sigut suspesos aquest matí i les prohibicions de viatjar s’estenen als que han donat positiu per coronavirus, els seus contactes pròxims, els que mostren símptomes, els que han trepitjat el mercat i els residents de risc alt i mitjà. La resta està obligada a presentar un test negatiu practicat en l’última setmana.

Inquietud

Les alarmes van saltar la setmana passada davant d’un brot inquietant per l’alta densitat demogràfica de la capital i el seu flux de visitants. Fins a la meridional província de Guangdong han arribat 1.600 persones en els últims dies que havien visitat el mercat i la tercera part ja han sigut testats, segons les autoritats. Moltes ciutats han imposat quarantenes als pequinesos i Xangai ha elevat la seva capacitat de tests fins a les 70.000 proves diàries.

Notícies relacionades

L’ocorregut a Pequín integra la nova normalitat a què caldrà acostumar-se. La possibilitat d’un brot, ha aclarit Wu, era «previsible» i podria haver sorgit «en qualsevol altre lloc».  Les autoritats han remarcat les similituds d’aquest focus i el que va iniciar la pandèmia al desembre en un mercat de Wuhan. La humitat i, probablement, la higiene millorable van facilitar la incubació del virus. «Encara són necessàries més investigacions, però crec que aquestes condicions fan que el virus pugui amagar-se i sobreviure. L’any passat, quan van començar els casos a Wuhan, els experts vam sospitar que els animals salvatges podrien ser-ne la causa», ha afegit.

La crisi pequinesa ha tornat l’atenció als mercats i la Comissió Central de Disciplina i Inspecció ja va alertar dimecres que la millora dels estàndards sanitaris no es podia demorar més. «L’epidèmia és un mirall que no només reflecteix la brutícia i desorganització de la venda a l’engròs, sinó també el baix nivell de la seva gestió», va afirmar el màxim òrgan disciplinari del partit. Les primeres investigacions van revelar traces del coronavirus a la taula de tallar salmó importat, però es desconeix si van arribar allà pel peix o per algun treballador infectat.

Temes:

Xina Coronavirus