Crisi sanitària internacional

Histèria a la Xina

El rebrot de la Covid-19 al principal mercat de Pequín suposa tota una bufetada al Govern

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp53761759 beijing  china   15 06 2020   local residents  who visited o200615132421

zentauroepp53761759 beijing china 15 06 2020 local residents who visited o200615132421 / STRINGER

Pequín, la nova Roma, la seu no només del Govern sinó també de tota la cúpula del Partit Comunista Xinès (PCX), està amenaçada pel coronavirus. En aquests llargs i durs mesos, el funcionariat ha realitzat un treball ímprobe per impedir que la Covid-19 posés en risc la capital xinesa, però el sinistre patogen, l’origen del qual continua sent desconegut, ha eludit els controls i s’ha reproduït al principal mercat de la ciutat, Xinfadi. Una autèntica histèria s’ha desencadenat entre els encarregats de vigilar la salut dels més de 20 milions d’habitants de la capital.

Després d’haver tret pit davant el món per la gestió de la pandèmia, aquest rebrot és per al PCX una bufetada. El partit no ha volgut mai veure’s obligat a tancar la capital, que, com moltes altres ciutats xineses, va viure el bloqueig de Wuhan, bressol de la Covid-19, en una espècie de semienclaustrament. Pequín va voler escenificar la seva victòria contra el virus amb la celebració entre el 22 i el 26 de maig de la sessió anual de l’Assemblea Popular Nacional (el Parlament xinès), que va reunir els més de 3.000 diputats en el que semblava l’inici de la normalitat política.

Per prevenir la importació de contagis, gairebé no s’havien reprès els vols internacionals a la capital. Els passatgers arribaven a aeroports pròxims, on eren controlats i traslladats a diferents hotels habilitats per a la quarantena. Des que dimarts a la nit es va elevar l’estat d’emergència de dos a tres en una escala de quatre, el 70% dels vols interiors han sigut cancel·lats, igual com molts autobusos i, tot i que els trens funcionen tant d’entrada com de sortida, es recomana a la població que no els agafi si no és estrictament necessari. Escoles i universitats han tornat a tancar-se a l’arribar als 137 encomanats, dada que voldrien molts països en què ja ha començat la desescalada.

Dada aterridora

El més aterridor per al règim, entossudit a aconseguir una seguretat del cent per cent, han sigut les paraules de Gao Fu, director del Centre Xinès per al Control i Prevenció de Malalties, que ha assenyalat que molt probablement el rebrot es va produir el mes passat, per això hi pot haver molts portadors asimptomàtics o lleus, cosa que multiplica la quantitat de virus al medi ambient.

Notícies relacionades

Mentre es busca desesperadament el coronavirus i els seus possibles portadors, el Govern xinès no s’ha referit als 20 soldats indis morts en un enfrontament en una zona fronterera en disputa, ni a les presumptes baixes xineses a què s’ha referit Nova Delhi. Els mitjans oficials revelen només la conversa telefònica entre els caps de la diplomàcia de les dues potències nuclears, que mútuament responsabilitzen el contrari de l’inici del xoc. Wang Yi va dir al seu homòleg Subrahmanyam Jaishankar que l’Índia no ha de menysprear la decisió xinesa de salvaguardar la seva sobirania nacional.

Per desestabilitzar encara més tota l’àrea indopacífica, Corea del Nord va escenificar la seva ruptura amb Seül bombardejant l’edifici on es reunien, a la zona desmilitaritzada, les delegacions dels dos governs. Tant de bo aparegui aviat una vacuna contra la Covid-19 que també freni els esclats violents dels països afectats.

Temes:

Xina Desescalada