LES CONSEQÜÈNCIES DE LA COVID-19

Itàlia redueix la selectivitat a una prova només oral

Aquest any, l'examen comptarà com a màxim 40 punts quan el normal és que en valgui 60

Alguns centres realitzen la prova en cabines de metacrilat, d'altres en envelats a l'aire lliure

zentauroepp53782039 rome  italy   17 06 2020   a student  2 l  sits in front of 200617153909

zentauroepp53782039 rome italy 17 06 2020 a student 2 l sits in front of 200617153909 / ANGELO CARCONI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

«Ha sigut difícil estudiar amb les sirenes de les ambulàncies als carrers», «no ha sigut un passeig», «els professors ens han ajudat». Entre aquests extrems se circumscriu el que a Itàlia es diu l’examen de la maduresa (la maturitá, l’equivalent a la selectivitat espanyola. Una prova que va començar aquest dimecres per a més de mig milió de joves.

Es tracta del primer examen realitzat presencialment a les aules després de gairebé quatre mesos de tancament dels edificis educatius. Constitueix un «assaig general» de com serà el pròxim curs, que començarà el 14 de setembre per a tothom, en part en remot i en part presencial.

Amb 39 milions d’euros per a les mesures de seguretat, la ministra d’Educació, Lucia Azzolina, ha assolit el seu objectiu d’«acabar el curs a classe». «Era un deure, tot i que no es podia donar per descomptat», ha dit des de Bèrgam, a la província més colpejada pel virus, on ha viatjat per al començament dels exàmens que assenyalen, almenys oficialment, el pas de l’adolescència a la maduresa.

Por entre els examinadors

El tradicional examen escrit (consistent en diverses proves de les diferents matèries, un examen oral i un tema d’actualitat realitzats en tres dies) ha sigut substituït per una petita tesi que cada estudiant ha elaborat abans de l’examen, de manera que la «prova», que durant anys ha sigut evocada per cançons, pel·lícules i anècdotes que es duen a sobre durant tota la vida, és només un examen oral.

Dura una hora i l’estudiant se sotmet a l’examen d’una comissió (13.000 a tot el país), que generalment estava composta per sis professors externs a l’escola, tot i que la por del contagi de molts docents ha imposat que siguin tots interns. L’únic extern és el president. Educació ha tingut problemes per trobar-los, ja que molts ja tenen una edat i la por del contagi era gran. Els membres interns amb patologies participen des de casa en remot.

El que l’estudiant hagi fet durant el curs pot valer 60 punts com a màxim i la prova oral els 40 restants, quan tradicionalment aquest examen comptava 60 punts. «Els professors han sigut comprensius», diu Viola a la sortida, des de Milà. «Ha sigut necessària una pandèmia per raonar sobre el que és important», admet Stefano a una televisió. «No ens anomeneu la quinta de la Covid», demana un altre.

A part de la tornada a l’escola després de mesos, els mecanismes més confusos de l’examen han sigut les mesures de seguretat. Gel i mascaretes a l’entrada per a tothom (Protecció Civil n’ha regalat 5,3 milions). Presa de la temperatura pels bidells adoctrinats per Creu Roja i presentació d’un certificat de falta d’antecedents de coronavirus. Indicacions als terres, com als trens, de les direccions d’entrada i sortida, i després cada centre escolar ha organitzat el lloc de l’examen com millor ha cregut.

Cabines de metacrilat

Notícies relacionades

El liceu venecià de Nicolò Tommaseo, el més rigorós, ha creat un box de metacrilat d’1 x 2 metres quadrats per a l’estudiant. Dins, una taula, una pissarra multimèdia, diàleg amb la comissió i sortida, amb el sanejament del cubicle tres vegades al dia. Els comissaris han de portar mascaretes i/o viseres . Una escena de la pel·lícula ‘2001: Una odissea de l’espai’. Al liceu Kennedy de Roma, la prova s’està realitzant a l’aire lliure i sota envelats, un model aplicat per molts centres, principalment del sud, on en aquests dies plujosos les temperatures són millors.

En la vigília de dimarts, en una solitària plaça Navona de Roma ressonaven les notes de ‘Notte prima degli esami’, d’Antonello Venditti. La tocava un jove que durant els tres mesos ha alegrat la vida dels confinats des del balcó de casa seva.