Patrick Hutchinson

L'heroi antiracista de Londres: «Vam impedir que el matessin. Vam fer el correcte»

La foto d'un home negre carregant a coll un ultra blanc ferit durant la manifestació per George Floyd dissabte passat a la capital britànica s'ha fet viral

L'estampa, tremendament humana i solidària, és obra del fotoperiodista Dylan Martinez, de l'agència Reuters

Patrick Hutchinson, a protester, carries a suspected far-right counter-protester who was injured, to safety, near Waterloo station during a Black Lives Matter protest following the death of George Floyd in Minneapolis police custody, in London, Britain, June 13, 2020. REUTERS/Dylan Martinez     TPX IMAGES OF THE DAY     SEARCH INJURED COUNTER-PROTESTER FOR THIS STORY. SEARCH WIDER IMAGE FOR ALL STORIES.

Patrick Hutchinson, a protester, carries a suspected far-right counter-protester who was injured, to safety, near Waterloo station during a Black Lives Matter protest following the death of George Floyd in Minneapolis police custody, in London, Britain, June 13, 2020. REUTERS/Dylan Martinez TPX IMAGES OF THE DAY SEARCH INJURED COUNTER-PROTESTER FOR THIS STORY. SEARCH WIDER IMAGE FOR ALL STORIES. / DYLAN MARTINEZ (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

S’ha fet viral en els mitjans britànics i les xarxes socials una fotografia plena d’humanitat i solidaritat sorgida enmig dels xocs entre manifestants que hi va haver dissabte passat a Londres entre antiracistes i opositors d’extrema dreta, en la marxa convocada per la mort de George Floyd a Minneapolis (EUA).

El protagonista és Patrick Hutchinson, un manifestant negre que va portar un home blanc a un lloc segur després d’una baralla a Londres, a prop de l’estació de Waterloo, entre manifestants antiracistes i opositors d’extrema dreta. Hutchinson ha assegurat aquest dilluns a la televisió: «Simplement vaig fer el correcte; vam impedir que el matessin».

«No volíem que es canviés la narrativa i es tragués l’enfocament del motiu pel qual tots lluitem, i aquesta és la veritable igualtat», ha assegurat l’heroi de la manifestació antiracista.

La Gran Bretanya, com molts països d’arreu del món, ha sigut l’escenari aquests últims dies de moltes manifestacions antiracistes arran de la mort de George Floyd. Majoritàriament han sigut actes pacífics, però dissabte els contramanifestants d’extrema dreta van convergir al centre de Londres i van tenir lloc escaramusses.

Hutchinson ha expressat davant els mitjans el seu desig que les manifestacions pacífiques contra el racisme han de continuar a la Gran Bretanya. «Hem de continuar protestant. Hem de continuar marxant. Les nostres veus necessiten ser escoltades. Hem d’aconseguir una veritable igualtat, però la violència és innecessària», ha dit.

L’home blanc amb qui va carregar Hutchinson tenia ferides a la cara, i segons els periodistes de Reuters que van cobrir la protesta, va ser colpejat durant un xoc amb manifestants contra el racisme.

Algunes persones en la multitud van cridar que l’home ferit era membre de l’extrema dreta, però no hi ha hagut confirmació oficial de la seva identitat o afiliació política.

«¡Això no és el que fem!»

El fotògraf de Reuters, Dylan Martínez, va sentir com ressonaven les paraules durant les escenes caòtiques a Londres dissabte, quan les manifestacions antiracistes majoritàriament pacífiques es van convertir en baralles violentes amb contramanifestants a la zona.

Després va veure l’home que les havia pronunciat, un manifestant negre que sortia del tumult amb un home blanc ferit carregat a les espatlles.

La imatge que va recollir s’ha tornat viral: «Vaig veure una escaramussa i algú caient a terra», ha recordat Martínez sobre el moment a prop del pont de Waterloo, al centre de Londres, mentre cobria les protestes contra el racisme que van esclatar a la ciutat.

«La multitud es va separar just al davant meu. Era al lloc correcte en el moment correcte. Vaig ser increïblement afortunat des d’aquest punt de vista. Va venir cap a mi caminant enèrgicament», ha explicat Martínez.

Entrenador personal

Els mitjans britànics han identificat l’home negre com a Patrick Hutchinson, un entrenador personal. En el seu compte de xarxes socials, va escriure: «Avui hem salvat una vida». 

Reuters ha contactat amb el seu millor amic, que ha confirmat que ell és el de la foto, si bé Hutchinson no ha respost a les trucades. Això sí, al British Channel 4 News diumenge va explicar així l’episodi: «Els nois van entrar allà, el van envoltar una mica per evitar que patís més danys físics. La seva vida estava amenaçada. Així que simplement m’hi vaig ficar, el vaig recollir i el vaig carregar a les espatlles i vaig començar a marxar cap a la policia amb ell mentre tots els nois m’envoltaven i em protegien a mi i al tipus que tenia a les espatlles».

Notícies relacionades

En un comunicat diumenge, la policia va dir que 113 persones havien sigut arrestades durant el cap de setmana i 23 agents van resultar ferits en la violència, cap d’ells de gravetat.

La reacció a les xarxes socials ha sigut enorme. Per exemple, això és el que va escriure el periodista Piers Morgan al costat de la imatge en un tuit: «Enmig de tota la lletjor, un bonic moment de la humanitat».

Temes:

Racisme Londres