crisi sanitària mundial

Alemanya posa en marxa una app que avisa del contacte amb infectats

L'aplicació per a mòbils, denominada 'Corona-Warn-App', és voluntària i guarda l'anonimat

Els experts adverteixen que només serà efectiva si se la descarrega més del 60% de la població

zentauroepp53774333 berlin  germany   16 06 2020   a photo illustration shows a 200616173915

zentauroepp53774333 berlin germany 16 06 2020 a photo illustration shows a 200616173915 / CLEMENS BILAN

3
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

«No és la primera aplicació d’advertència de contagi, però sí que estic bastant convençut que és la millor». Amb aquesta carta de presentació ha llançat el ministre de Cancelleria, Helge Braun, l’aplicació digital ‘Corona-Warn-App’, que hauria de permetre frenar –o almenys reduir– el contagi de coronavirus a Alemanya. «Descarregar-se-la i utilitzar-la és un petit pas de cadascun de nosaltres, però un gran pas per al combat de la pandèmia», ha afegit Braun en un intent de convèncer la major part de la ciutadania de la descàrrega i utilització d’una app que, de moment, és només d’ús voluntari.

El funcionament de l’aplicació, encarregada a les empreses alemanyes Deutsche Telekom i SAP, i finançada amb 20 milions d’euros pel Govern, és relativament senzill: aquells dispositius que la tinguin instal·lada intercanviaran dades a través del sistema Bluetooth quan es trobin a prop. Si un ciutadà dona positiu per coronavirus tindrà la possibilitat d’avisar voluntàriament la resta d’usuaris a través de l’aplicació. Aquells que van estar a menys de dos metres del nou infectat durant més de 15 minuts rebran la notificació i se’ls recomanarà sotmetre’s a un test.

El procés funciona sobre el principi de l’anonimat: els usuaris que rebin la notificació no sabran qui és l’emissor de l’advertència. Berlín assegura que l’aplicació alemanya es basa en la tecnologia del ‘tracing’ (traçat) en lloc del ‘tracking’ (seguiment), aquesta última utilitzada per altres països com la Xina o Israel, i que permet geolocalitzar els usuaris de les seves aplicacions en lloc de traçar les seves relacions socials.

Descàrrega gratuïta

L’app està disponible des del matí d’aquest dimarts a les plataformes de Google i Apple, i la descàrrega és gratuïta. Tot i que el seu ús no és obligatori, les autoritats alemanyes posen èmfasi en el fet que com més ciutadans la descarreguin i utilitzin regularment, més efectiva serà la nova eina, que hauria de contribuir a «evitar una segona onada» de contagis, en paraules del ministre federal de Sanitat, el democristià Jens Spahn, principal impulsor polític de l’aplicació.

Els experts consideren que podria ser efectiva si almenys el 60% de la població la utilitza. Una recent enquesta de la televisió pública ARD apunta, no obstant, que només un 42% de la ciutadania està disposada a fer-ho, davant un 39% que la rebutja. La ciutadania de la República Federal ha sigut històricament reticent a cedir espais de la seva privacitat a l’Estat. Per això, el Govern remarca una vegada i una altra que la protecció de l’esfera privada està garantida. La ministra de Justícia, la socialdemòcrata Christine Lambrecht, assegura que s’han respectat les «regles d’or de protecció de dades» i rebutja l’aprovació d’una llei ‘ad hoc’ per a l’aplicació digital, com exigeix l’oposició.

Codi font obert

Notícies relacionades

«La privacitat dels usuaris i la voluntarietat en l’ús han estat des del primer moment presents en el desenvolupament de l’aplicació, que, per cert, ha sigut completament obert i transparent», assegura a EL PERIÓDICO Jordi Jaén Pallarés, consultor de seguretat IT català resident a Berlín que ha seguit de prop la programació de l’aplicació. Jaén apunta que el codi de l’app és obert i que qualsevol hi pot accedir a través de la plataforma per a desenvolupadors GitHub. Chaos Computer Club, col·lectiu de hackers l’opinió del qual és referencial a Alemanya, també ha lloat públicament els esforços del poder públic per garantir la transparència i el respecte de la privacitat.

«Quant a les debilitats, hi ha problemes inherents al tipus de tecnologia utilitzada; per exemple, només s’utilitza Bluetooth i no GPS», continua Jaén, «altres de relatius a l’efectivitat de l’aplicació si el nombre d’usuaris actius és baix o, per exemple, si ens trobem en un entorn on hi ha persones contagiades però tots compleixen les mesures de seguretat; en aquest cas, l’app ens recomanarà anar a fer un test que gràcies a aquestes mesures de seguretat – mascaretes, higiene de mans – segurament tindrà resultat negatiu».