CURS JUDICIAL

La fiscalia italiana cita el Govern per la gestió de la Covid-19

El primer ministre i els titulars de Sanitat i Interior respondran per no declarar zona vermella dues poblacions

zentauroepp53279818 rome  italy   30 04 2020   a handout photo made available by200430181334

zentauroepp53279818 rome italy 30 04 2020 a handout photo made available by200430181334 / ITALIAN SENATE HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els fiscals de Bèrgam, al nord d’Itàlia, prendran declaració al primer ministre, Giuseppe Conte, així com a la ministra de l’Interior, Luciana Lamorgese, i el titular de Sanitat, Roberto Speranza, en el marc d’una investigació en curs per la gestió de la pandèmia, que ha causat més de 25.000 morts al país.

Aquesta investigació mira d’aclarir la cadena de decisions que es va adoptar i que van portar a no declarar com a ‘zona vermella’ Alzano i Nembro, dues localitats molt colpejades per la pandèmia. Els fiscals ja han parlat amb el governador de la Llombardia –on es troba Bèrgam–, Attilio Fontana, així com el seu assessor en aquesta crisi, Giulio Gallera, segons ‘Il Corriere della Sera’.

A més de voler parlar amb Conte i els dos ministres, amb qui analitzaran les decisions preses a finals de febrer i l’adoptada el 7 de març de tancar tota la Llombardia davant de la ràpida propagació del coronavirus, volen prendre declaració al director de l’Institut Superior de Sanitat, Silvio Brusaferro, i a Walter Ricciardi, assessor del Govern. Els interrogatoris podrien començar aquest mateix dimecres a la tarda, d’acord amb l’esmentat diari.

Durant les seves declaracions, Fontana i Gallera van defensar que la decisió va ser del Govern central, una cosa en què va coincidir la fiscal adjunta de Bèrgam, Maria Cristina Rota, que va dir que instaurar una zona vermella era competència de Roma.

Denúncies de familiars de víctimes

D’altra banda, familiars de víctimes de la Covid-19 han presentat aquest dimecres denúncies particulars davant de la Fiscalia de Bèrgam. Totes elles són membres de l’associació Noi Denunceremo (Nosaltres Denunciarem), creada a Facebook durant la pandèmia.

En declaracions davant de la fiscalia, el seu president i fundador, Luca Fusco, ha explicat que busquen «la veritat de l’ocorregut a la Llombardia i no només a la Llombardia, per poder identificar-ne els responsables i tenir justícia». Els familiars també es volen reunir amb el president d’Itàlia, Sergio Mattarella, que visitarà Bèrgam el 28 de juny.

Fusco ha defensat que la zona s’hauria d’haver tancat el 23 de febrer i no el 8 de març, com finalment va passar. «Durant 15 dies hem viatjat, treballat, begut cafè i pres l’aperitiu i en aquell punt el virus va circular sense problemes».

«Estic convençut que si s’hagués tancat ràpidament la zona vermella de la província de Bèrgam potser no hauríem hagut de tancar tota la Llombardia i probablement hauríem evitat el confinament italià», ha afirmat, segons informa ‘La Repubblica’. «Nosaltres no assenyalem amb el dit ningú, serà la fiscalia la que haurà de depurar responsabilitats», ha agregat.

Notícies relacionades

«Tots som de la zona de Bèrgam i tots tenim històries similars, històries de tragèdies familiars, i tots estem buscant respostes clares i serioses dels fiscals», ha assenyalat per la seva banda a DPA Cristina Longhini, una de les demandants.

Les denúncies no estan dirigides contra cap persona o institució en concret, si bé els familiars estan convençuts que moltes persones van morir per la negligència i incompetència de les autoritats. Molts d’ells, de fet, al·leguen que no se segellessin les localitats d’Alzano Lombardo i Nembro, dos importants focus als voltants de Bèrgam, a principis de març.