CATÀSTROFE ECOLÒGICA

Putin declara l'estat d'emergència per un abocament en una regió de l'Àrtic

Greenpeace compara la contaminació amb el desastre a Alaska de l''Exxon Valdez', mentre el Govern admet que es tardaran «dècades» a recuperar l'equilibri ecològic de la zona

zentauroepp53639215 this handout photograph taken and released by the marine res200604165124

zentauroepp53639215 this handout photograph taken and released by the marine res200604165124 / HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Nova catàstrofe ecològica prop de la remota ciutat minera de Norilsk, al nord de Rússia. Un total de 20.000 tones de combustible procedents d’una planta energètica es van abocar per accident al riu Ambarnaia, que en última instància va a parar a l’oceà Àrtic. Responsables de Rosprirodnazor, l’agència estatal encarregada de gestionar els recursos naturals, ja han avançat que es necessitaran dècades per recuperar l’equilibri ecològic a la zona, mentre que activistes de Greenpeace fins i tot han arribat a comparar l’incident amb la catàstrofe ecològica que el petroler Exxon Valdez va causar a Alaska el 1989, quan va encallar en un escull i va vessar milers de tones de petroli al mar.

Visiblement molest, el president rus, Vladímir Putin, ha ordenat declarar l’estat d’emergència a la regió, mentre ha reprès públicament les autoritats regionals i responsables de Norilsk-Nikel, ja que una de les seves empreses subsidiàries és responsable de la pol·lució. «¿Com és possible que les agències governamentals només s’assabentin dels fets dos dies després?; ¿ens haurem d’informar per les xarxes socials? ¿està vostè boig?», li ha retret el líder del Kremlin a Serguei Lipin, responsable de NTEK, la companyia a la qual pertany la planta energètica. L’empresa matriu, en canvi, ha assegurat que la informació respecte a l’abocament va ser proporcionada «en temps i manera adequada».

Alarma d’organitzacions ecologistes

Aleksandr Uss, governador del gegantí territori de Krasnoiarsk, al cor de Sibèria, ha intentat treure’s de sobre les possibles responsabilitats atacant la companyia. «No ens vam assabentar de la situació real fins diumenge» després que «algunes informacions inquietants apareguessin en els mitjans socials», ha intentat explicar a Putin. De fet, la veu d’alarma va ser donada pel Fons Mundial per a la Naturalesa, una organització mediambiental amb seu a Suïssa, que va donar a entendre que en realitat en aquesta ocasió les dimensions del vessament havien impedit amagar el que havia passat a l’empresa. «Són volums enormes; era difícil per a ells ocultar-ho», ha declarat Aleksei Knijnikov, un expert de l’organització. Les fotografies procedents de la regió mostren quilòmetres del corrent de l’Ambarnaia amb les aigües acolorides de color carmesí

Per la seva banda, l’organització Greenpeace ha recordat que la catàstrofe de l’Exxon Valdez de fa tres decennis a Alaska va costar als seus responsables la gran suma de 8.000 milions de dòlars, i ha exigit al Govern rus que modifiqui «les lleis mediambientals» per evitar que, com ha vingut passant «amb freqüència» en els últims anys, a Rússia les empreses,«evadeixin les seves responsabilitats financeres».  L’anterior ocasió en què una cosa semblant va passar a Rússia va tenir lloc el 2007 a l’estret de Kertx, que tot i ser una quantitat d’abocament quatre vegades menor (5.000 tones) va obligar l’Estat a desplegar l’Exèrcit i centenars de voluntaris. Fa quatre anys, també a Norilsk, el Daldikan, un altre riu de la zona, va aparèixer acolorit de vermell després que aigües ferroses procedents d’una canalització vessessin i arribessin al corrent fluvial. Llavors, Norilsk Nikel va assegurar que no existia «perill». 

Notícies relacionades