CRISI SANITÀRIA INTERNACIONAL

Escàs èxit de Salvini en la protesta contra el Govern italià

Mattarella, president de la República, demana «unitat» als partits polítics davant la gestió de la pandèmia

zentauroepp53621068 rome  italy   02 06 2020   federal secretary of italian part200602132325

zentauroepp53621068 rome italy 02 06 2020 federal secretary of italian part200602132325 / FABIO FRUSTACI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ultradretana Lliga de Matteo Salvini i els seus socis de coalició, la ultranacionalista Germans d’Itàlia i el conservador Forza Italia, s’han manifestat avui a Roma, amb escàs èxit d’assistència, contra la gestió del Govern en diverses manifestacions pel país, malgrat que estan prohibides les aglomeracions per la crisi del coronavirus. Els actes es duen a terme en una jornada en què el país commemora el seu Dia de la República, quan el 1946 els italians van triar la seva forma institucional d’Estat.

Salvini; la líder de Germans d’Itàlia, Giorgia Meloni, i el vicepresident de Forza Italia, Antonio Tajani, en substitució de Silvio Berlusconi –líder del partit– han participat a Roma en una espècie de ‘flashmob’ al qual  han assistit uns quants centenars de persones que no han respectat la distància mínima de seguretat exigida pel Govern per evitar els contagis.

Salvini i Meloni hi han acudit amb mascareta amb la bandera d’Itàlia i Tajani, amb un tapaboques negre. Han començat el seu passeig a la plaça romana del Popolo i han recorregut el cèntric carrer comercial del Corso, mentre centenars de persones portaven darrere d’ells una gran bandera italiana.

Incompliment de les normes de seguretat

«No és un dia dels partits, és un dia del poble, en què volem escoltar les propostes de la gent», ha afirmat Salvini, que s’ha saltat també les mesures de seguretat fent-se fotografies amb els seus seguidors.

A més de la concentració organitzada a Roma, els tres partits han fet una crida als seus simpatitzants a protestar contra la gestió de l’Executiu de Giuseppe Conte en un centenar de places del país, entre les quals la del Duomo de Milà, capital de la Llombardia (nord), la regió més castigada per la pandèmia.

«Superar les divisions»

Hores abans de les concentracions, el president de la República d’Itàlia, Sergio Mattarella, ha demanat unitat als partits polítics davant la difícil gestió de la pandèmia. «El 2 de juny se celebra l’aniversari del naixement de la nostra República. Ho farem en un ambient en què experimentem sentiments d’incertesa i raons d’esperança alhora, entre el dolor de la tragèdia i la voluntat d’un nou començament», ha destacat en un missatge.

Notícies relacionades

Igual que el 1946, quan els italians van escollir la seva forma institucional d’Estat, el país necessita avui «superar les divisions» per aconseguir un nou impuls després de l’impacte negatiu de la Covid-19, afegeix Mattarella.

El 1946, «les forces polítiques, que estaven dividides, distants i oposades en molts punts, van trobar maneres de col·laborar en la redacció de la nostra Constitució, convergint en l’intercanvi de valors i principis en els quals basar la nostra democràcia», ha recalcat el cap de l’Estat italià. El coronavirus ha deixat per ara 33.475 de morts i 233.197 contagis des que va començar l’emergència el 21 de febrer a Itàlia.

Temes:

Itàlia